Fazla Tuz Tüketimi Sağlığı Tehlikeye Atıyor
Uzm. Dr. Güner: Tuzun Sağlık Üzerindeki Önemli Etkileri ve Dünya Tuza Dikkat Haftası
Uzman Dr. Güner, vücutta sıvı dengesi, kan basıncı düzenlenmesi, asit-baz dengesinin sağlanması ve sinir-muscle sistemi uyarılarının iletiminde tuzun (NaCl) önemli rol oynadığını belirtti. Aynı zamanda antiseptik özelliklere sahip olan tuz, gıdaların bozulmasına neden olabilecek bakterilerin üremesini kontrol altında tutarak nem miktarını azaltır.
Aşırı tuz tüketiminin birçok sağlık sorununa yol açabileceğini vurgulayan Güner, bu durumun insan sağlığını olumsuz etkileyen bir halk sağlığı sorununa dönüşebileceğinin altını çizdi. Dünyada meydana gelen ölümlerin yarısından fazlasının bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığını belirten uzman, bu hastalıkların %30’unun ise kalp-damar hastalıkları olduğunu ifade etti. Sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara ve alkol kullanımı gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin kalp-damar hastalıklarına yol açabileceğine değinen Güner, yüksek kan basıncının bu hastalıkların en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu açıkladı.
Güner, yüksek kan basıncının dünya genelindeki tüm ölümlerin %13’ünden sorumlu olduğunu belirterek, kan basıncını belirleyen en önemli faktörün diyetle alınan sodyum (tuz) seviyesi olduğunu vurguladı. Günlük sodyum veya tuz tüketiminin fazla olması durumunda yüksek kan basıncı, kalp hastalıkları ve inme riskinin artabileceğini belirten uzman, fazla tuz kullanımının sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini söyledi.
Tuz tüketiminin azaltılmasının kan basıncını düşürme, inme, kalp-damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları riskini azaltmada en etkili yöntemlerden biri olduğunu dile getiren Güner, günlük 5 gramdan daha az tuz alımının inme riskini %23, kalp-damar hastalıkları genel hızını %17 azaltabileceğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günde 5 gram tüketim önerilen tuzun pek çok Avrupa ülkesinde günlük alım miktarının 8-11 gram olduğunu aktaran uzman, tuz tüketimine dikkat çekerek sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı.
Bakanlığın özel günler ve haftalar takviminde 20-26 Mayıs 2024 tarihleri arasının Dünya Tuza Dikkat Haftası olarak belirlendiğini ifade eden Dr. Güner, farkındalık yaratmak amacıyla bu haftanın önemini vurguladı.