SAĞLIK

Duygusal Çeviklik: İş ve Özel Hayatta Duygusal Esneklik Nasıl Sağlanır?

Duygusal Çeviklik: Değişkenlere Hızla Adaptasyonun Sanatı

Dış faktörlerin etkisinde kaldığımız anlarda duygusal çeviklik sayesinde hızla adapte olabilmemizin özünde yatabileceğini düşünebiliriz. Pandemi dönemi ile birlikte daha da farkına vardığımız bu kavram, beklenmedik durumlara tepki verme yeteneğimizi şekillendiriyor. Özel hayatta aldığımız eleştirilerden, iş yaşamındaki zorluklara kadar karşılaştığımız her türlü değişken durumda bu yeteneği kullanabiliyoruz.

Sıkıştığımız anlarda hareketsiz kalıp kasvetli düşüncelere kapılıp durmayı bırakıp bir saniye durup durumu nasıl değerlendirebileceğimizi düşünmek aslında duygusal çevikliğin en temel adımlarından biri. Zihnimize biraz mola verip kuşbakışı bakarak durumu objektif bir şekilde analiz etmek, bizi çoğu zaman karanlıktan çıkarabilir.

Not almak ve ders çıkarmak elbette hayatta başarılı olmamızı sağlayan özelliklerden biri ancak zihnimizin gereksiz ve abartılı notlarıyla dolu olması da bir gerçek. İşte tam bu noktada duygusal çevikliğin büyüsü devreye giriyor ve işlevsiz düşünceleri ayıklayarak gerçeği görmemize yardımcı oluyor.

Bir uzman klinik psikologun da vurguladığı gibi, yapabileceklerimizi sorgulamak ve farklı bakış açıları geliştirmek bizi karanlıktan çıkarabilir. Proje ortasında karşılaştığımız sorunlara çözüm odaklı yaklaşarak duygusal çevikliğimizi artırabiliriz. Daha fazla bilgi ve öneri için uzmanların ve yayınların takip edilmesi önemlidir.

Son dönemde duygusal çeviklik konusunda önemli çalışmalar yapan Susan David’in “Duygusal Çeviklik” kitabı, bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere yol gösterebilir. Esenlikler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu