Türkiye’nin Otomotiv İhracatı, 2,8 milyar dolarla Rekor Kırdı Otomotiv sektörü, Türkiye’nin dış ticaret performansına büyük bir katkı sağlamaya devam ediyor. Son verilere göre, Türkiye’nin otomotiv ihracatı 2,8 milyar dolar seviyesine ulaşarak rekor bir rakama imza attı. Bu önemli gelişme, sektörün değerini ve uluslararası arenada ne kadar başarılı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Türk otomotiv endüstrisi, dünyanın dört bir yanına üstün kalite ve yenilikçi araçlar sunmaya devam ederken, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki liderliği daha da güçleniyor.
Türkiye Otomotiv Endüstrisinin İhracatı Ocak Ayında Arttı
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %2,5 artışla 2,8 milyar dolar oldu.
Otomotiv sektörü, toplam ihracatın %16,2’sini oluşturarak bir kez daha ilk sırada yer aldı.
Ocak ayında en büyük ürün grubu olan Tedarik Endüstrisi ihracatı %3 artarak 1 milyar 171 milyon USD’ye yükseldi.
Binek otomobil ihracatı %13 azalarak 773 milyon USD’ye geriledi. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise %27 artışla 505 milyon USD’ye ulaştı. Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı %61 artarak 161 milyon USD oldu. Ancak çekiciler ihracatında %10’luk bir düşüş yaşandı.
Almanya, tedarik endüstrisinde en büyük pazar olmaya devam ederken, ihracatta %2’lik bir düşüş kaydedildi. ABD’ye %21, Birleşik Krallık’a %15, Romanya’ya %49, Fas’a %31 ve Çekya’ya %23 oranında ihracat artışı yaşandı. İspanya’ya ise %16 düşüş yaşandı.
Almanya en büyük pazar olarak 417 milyon USD’lik ihracat gerçekleştirirken, Birleşik Krallık 333 milyon USD’lik ihracat ile ikinci sırada yer aldı. Fransa ise %4 düşüşle 272 milyon USD’lik ihracat yaptı.
İtalya’ya %31, Slovenya’ya %19, Romanya’ya %19, Fas’a %39, Portekiz’e %41 ve Cezayir’e %424 ihracat artışı görülürken, İspanya’ya %22, ABD’ye %21, İsrail’e %14 ve İsveç’e %48 düşüş yaşandı.
Ocak ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat bir kez daha en büyük paya ve 1 milyar 877 milyon USD’ye ulaşarak %1 artış kaydetti. Diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracat ise %12 artış gösterdi. Afrika ülkelerine ise %35 oranında bir ihracat artışı yaşandı.