Elektrikli Araçların Değer Kaybı, Benzinli Araçlardan Daha Hızlı Artıyor
Yeni Nesil Mikromobilite ve İkinci El Elektrikli Araçlar Hakkında Muhammed Ali Karakaş’tan Önemli Açıklamalar!
Her geçen gün artan otomobil fiyatları karşısında önemli bir alternatif haline gelmeye başlayan yeni nesil mikromobilite çözümleri ve ikinci ele düşen elektrikli araçlarla ilgili konuşan sektör yetkililerinden Muhammed Ali Karakaş, Z kuşağının paylaşımlı araçlara ve mikromobilite çözümü sunan küçük otomobillere ilgi duyduğunu söyledi.
Karakaş, “Düşen alım gücümüze karşın mikromobilite henüz olgunluk seviyesine erişemedi. En büyük sebebi ise toplum olarak bizler büyük otomobilleri seviyoruz, bu bir gerçek. Halbuki şehir içinde genellikle ihtiyacımızdan fazlasını kullanıyoruz” dedi.
Elektrikli araçların ikinci el performansına da değinen Karakaş, “Ortalama 3 bin 500 ikinci el elektrikli araç var. Değer kayıpları konvansiyonel motorlu araçlara göre fazla. Sebebi ise pil, motor gibi elemanlarının sağlığını tespit edebilecek uzman ve ekspertiz sayısı çok az. Belirsizlik değer kaybına neden olur. İkinci el elektrikli araçlarda uzmanlık arttıkça değerleri de doğru orantıda artacak” şeklinde konuştu.
Elektriklilerin ikinci el pazarındaki konumuyla ilgili dünya genelinde farklı görüşlerin olduğunu belirten Karakaş, “2012’de çıkan Fluence ZE’yi hatırlayın” dedi.
Otomotiv dünyasının odak noktası haline gelen elektriklilerin ikinci el pazarındaki konumuyla ilgili tüm dünyada farklı görüşler ortaya çıkmaya başladı. Elektriklileşmeyle eşzamanlı gelişimini sürdüren mikromobilite çözümleri ise ülkemizdeki gelişimini sürdürüyor.
Sahiplik duygusunun Türkiye’de halen önemini koruduğunu belirten Karakaş, “Elektrikli scooter ve dakikalık kiralama ile paylaşımlı araç ekonomisi son yıllarda önemli bir ivme gösterse de halen bir araç satın almanın tüketiciler için hedef olduğunu” söyledi. Karakaş, “Kısa süreli kiralama modellerine olan ilginin artışı, birçok Avrupa ülkesinde karşılaştığımız gibi araç satın alma alışkanlıkları düştüğü için gerçekleşmedi. Düşen alım gücü bir araç satın almamayı tercih edenleri paylaşımlı araçlara yöneltti. Sahiplik duygusu halen çok yüksek çünkü enflasyonist ortamda araç sahibi olmak, birikimi korumak anlamına geliyor. Burada küçük elektrikli araçların iyi bir alternatif olduğu gerçek” diye konuştu.
Şehir içi kullanımına yönelik geliştirilen küçük elektrikli araçlara olan ilginin Z kuşağı etkisiyle her geçen gün arttığını belirten Karakaş, “Bu pazarı Çinli markalar domine ediyor. XeV, Relive, Rainwall, Cenntro gibi markalar uygun fiyatlarıyla tercih ediliyor. Ligier gibi Fransız markalar da var. Ancak ODMD kayıtlarında görmek ve dolayısıyla ölçümlemek şu an mümkün değil. Mikromobilitenin önündeki en büyük engelse toplum olarak büyük araç ilgimiz var, bunu değiştirmek kolay değil. Halbuki birçoğumuz ihtiyacımız olandan çok daha fazlası olan SUV’ları kullanıyoruz” sözleriyle açıklamalarına devam etti.