Yeni rapora göre, 740 bin kişilik kanser artışında bir numaralı sebep…
Kanserle İlgili Bilgiler ve İstatistikler
Kanser, vücuttaki belirli hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve vücudun diğer bölgelerine yayılması anlamına gelir. Vücuttaki milyarlarca hücre, normal işleyişinde büyüyüp çoğalarak yeni hücreler oluşturur. Hücreler çok yaşlandığında veya hasar aldıklarında ölür ve yerlerini yeni hücreler alır. Ancak hücrelerin normal işleyişi bozan çeşitli faktörler nedeniyle hasar aldıklarında ölmek yerine büyüyüp çoğalarak vücutta “tümör” adı verilen yapıları oluşturabilir. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu, “Eğer bu tümörler hızlı şekilde büyür, çevre dokuları işgal eder ve vücudun uzak bölgelerine sıçrarsa bunlara ‘malign’ veya ‘kanseröz tümör’, bu hastalığa da ‘kanser’ adı verilir” diyor.
Dünyada Kanser İstatistikleri
Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2020 yılında yaşa bağlı kanser hızı, erkeklerde yüz binde 262.4, kadınlarda ise yüz binde 188 olarak bildiriliyor. Kanser insidansı yüz binde 225.2 olarak belirtiliyor. Aynı yıl Türkiye’de toplam 211 bin 273 kişiye yeni kanser teşhisi konduğu görülüyor. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın 2020 yılı dünya kanser istatistiklerine göre dünya çapında tahmini olarak 19.3 milyon yeni kanser vakası ve yaklaşık 10 milyon kanser ölümü yaşandığı belirtiliyor.
Meme ve Akciğer Kanseri
2020 yılında 19.3 milyon yeni vaka ve 10 milyon ölümle, 2018 yılındaki 18.1 milyon vaka ve 9.6 milyon ölümle kıyaslandığında dünyadaki kanser yükünün arttığı dikkat çekiyor. 2020 yılı istatistiklerine göre kadın meme kanserinin en sık teşhis edilen kanser olarak akciğer kanserini geride bıraktığı belirtiliyor. Tahmini olarak 2.3 milyon yeni vaka (%11.7) görülen meme kanserini akciğer (%11.4), kolorektal (%10), prostat (%7.3) ve mide (%5.6) kanserleri izliyor.
Kanserde Artış Nedenleri
Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu, kanserdeki artışın nedenlerini şu şekilde sıralıyor:
- Yaşlanma
- Sigara ve Tütün
- Aşırı Kilo ve Obezite
- Güneş ve Ultraviyole (UV)
- Alkol
- Enfeksiyonlar
- Hormonlar
- Hava Kirliliği
- Kalıtsal Kanser Genleri
Her bir faktörün kanser riskini artırdığına değiniliyor ve önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.