MANŞETLER

Yeni bir ilaç modeli, yumurtalık kanseri tedavisinde umut vaad ediyor

Biyofarmasötik Teknolojiler ve Biyoanaliz Araştırmaları Grubu Kadınlarda Yumurtalık Kanseri Tedavisi İçin Çığır Açan Çalışmalar Yürütüyor

Prof. Dr. Hülya Ayar Kayalı liderliğindeki yaklaşık 20 kişilik ekip, kadınlarda sık görülen yumurtalık kanserinin tedavisine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. TÜBİTAK tarafından 2017’de kabul edilen proje kapsamında akıllı ilaç olarak da tanımlanan biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi ve bilim insanlarının yetiştirilmesine odaklanan merkez, yumurtalık kanserinde hedefe yönelik tedavi geliştirme projesinde olumlu sonuçlar elde etti.

Bilim insanları, yumurtalık kanseri tedavisinde yeni ilaç modeli geliştirdi. Çalışmada sadece biyoteknolojik ilaçlar değil, kanser hücresini tanıyan ve yok eden bir ilaç modeli geliştirilerek patent alındı. Prof. Dr. Kayalı, kanser hücrelerinde farklı mutasyonlar geliştiğini, normal hücrelerden farklılaştıklarını belirterek, “İşte biz bu farklılıkları önce belirleyerek bunlara yönelik ilaç geliştiriyoruz. Sağlıklı hücreleri hiç tanımayan ancak kanser hücresine etkili olan ilaçlar geliştirmiş oluyoruz. Bu ilacımız, anjiyogenez dediğimiz tümör hücrelerinin oksijen ve besin ihtiyacını karşılayabilmek için yaptığı damarlaşmayı tamamen durduruyor.” ifadelerini kullandı.

AR-GE çalışması tamamlandı ancak ilacın kullanılabilmesi için bazı süreçlerin tamamlanması gerektiğini belirten Kayalı, yeni ilaç geliştirilerek piyasaya sunulmasının yaklaşık 15 yıl süreceğini açıkladı. Kanser hücrelerinde etkili olduğunu ve sağlıklı hücrelere zarar vermediğini belirleyen ekip, preklinik hayvan çalışmalarına geçeceğini ve ilaç adaylarıyla ilgili insan çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu