MANŞETLER

“Yayılmaları Nasıl Gerçekleşti? Dünyayı Nasıl Keşfettiler?”

BLATTELLA GERMANİCA HAMAM BÖCEĞİNİN ASYA KÖKENİNE DAİR YAPILAN ARAŞTIRMA

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Avrupa’da 250 yıl önce Alman hamam böceği olarak kaydedilen Blattella germanica türünün aslında Asya kökenli olabileceği belirtildi.

Araştırmacılar,17 ülkeden toplam 281 hamam böceği türünün genetik yapısını inceleyerek, söz konusu türün Asya’dan geldiği hipotezini destekledi.

İncelemeler neticesinde, Alman hamam böceğinin yaklaşık 2100 yıl önce Asya’da yaşayan Blattella asahinai türünden evrimleşerek yerleşim yerlerine uyum sağladığı tahmin edildi.

Konuyla ilgili Cosmos dergisine açıklamalarda bulunan Batı Avustralya Üniversitesi’nden Theo Evans, “İncelemelerimizde, Alman hamam böceği gen dizisinin, Doğu Hindistan, Bangladeş, Myanmar ve Bengal Körfezi’ne özgü bir tür olan Blattella asahinai türününkine benzediğini bulduk” dedi.

Evans’a göre, Blattella germanica kıtalar arası ticari ve askeri hareketlilikler sayesinde Orta Doğu ve Avrupa’ya ulaşmıştır. Yaklaşık 270 yıl önce Avrupa’ya ulaşan bu tür, buradan da diğer bölgelere yayılmıştır.

Evans, “Alman hamam böceklerinin yaşamlarını sürdürebilmelerinin sebebinin insanlara görünmemeleri olduğunu vurgulayarak, “Alman hamam böcekleri geceleri ortaya çıkacak, açık alanlardan kaçınacak şekilde evrimleşmişlerdir ve kanatlarını korumalarına rağmen uçmayı bırakmışlardır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu