MANŞETLER

Yabancı araçlar artık daha uygun fiyatlarla Türkiye’ye giriyor.

Türkiye Genel Ticaret Verileri Açıklandı: İhracat Artarken İthalat Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre, Ocak ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.5 artarak 19 milyar 991 milyon dolar, ithalat ise yüzde 22 azalarak 26 milyar 218 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu verilere göre en çok ihracat ve ithalat yapılan 20 fasıl arasında en yüksek ithalat artışı motorlu kara taşıtları ve aksamlarında yaşandı. TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin ithalatı sert düşerken, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarı ithalatında yüzde 31.6 gibi dikkat çeken bir artış gerçekleşti.

Böylece, toplam otomotiv ithalatı Ocak’ta 1 milyar 967 milyon dolara yükseldi. Adet bazında ithalat ise yüzde 54 arttı. Otomobil ithalatındaki artış oranı yüzde 61.3 olarak kaydedildi ve toplam otomotiv ithalatındaki artış oranı ise yüzde 53.8 olarak belirlendi.

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) Ocak ayı raporuna göre, otomobil ithalatı 2024 yılının ilk ayında yüzde 61.3 oranında artarak 41 bin 749 adede yükseldi. Toplam otomotiv ithalatındaki artış oranının yüzde 53.8 olduğu raporla belirlendi. Bu doğrultuda otomotiv ithalatının değer bazında yaklaşık yüzde 32, adet bazında ise yaklaşık yüzde 62 arttığı ortaya çıktı.

OSD’nin açıkladığı rakamlara göre, Ocak ayında Türkiye otomobil pazarının yüzde 65’i ithal modellerden oluşurken, hafif ticari araç satışlarında ise ithal modellerin payı yüzde 66 olarak görüldü.

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, yapılan açıklamalarda, pazardaki ithal model artışının mevcut vergi sistemi ile ilişkili olduğunu belirtirken Türkiye’deki tüm araçların yüzde 80 ÖTV dilimine girdiğini vurguladı. Eroldu ayrıca yerli üretimin avantajlı hale getirilmesi gerektiğini ve yabancı yatırımcıların bu avantajı görmesi gerektiğini belirtti. Bu durumun mobilite erişimini negatif etkilediğini ve dış ticaret açığının artmasına neden olduğunu ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu