Türkiyede yürüyüş yapma süresi azalıyor
Türk Halkının Yürüyüş Alışkanlıkları Araştırması
Türkiye genelinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, katılımcıların %32,9’u günde bir saatten fazla yürüyüş yapıyor. Gün içinde pek yürüyüş yapmadığını söyleyenlerin oranı ise %26,3. Erkeklerin yürüyüş yapma oranı kadınlardan %19,5 daha fazla.
YÜRÜYÜŞ YAPMA SÜRESİ DÜŞÜYOR
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren otomasyon ve uzaktan çalışma, bizi daha az hareketli bir yaşam tarzına yönlendiriyor. Araştırmaya göre, günde bir saatten fazla yürüyüş yapanların oranı azalırken, pek yürüyüş yapmayanların oranı artıyor. Gelişime paralel olarak dijitalleşen eğlence sektörü de insanları daha az yürümeye teşvik edebiliyor.
Araştırmanın geçmiş yıllara göre sonuçlarına bakıldığında, katılımcıların yürüyüş sürelerinde azalma olduğu görülüyor. 2023 yılında bir saatten fazla yürüyüş yapanların oranı %39,3 iken, 2024’te bu oran %32,9’a düşmüş.
Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise cinsiyet dağılımı. Kadınlardan daha fazla yürüyüş yapan erkeklerin oranı %42,7 iken, kadınların bu oranı %23,2 olarak ölçülmüş. Günde yarım saatten fazla yürüyüş yapan kadınların oranı ise erkeklere göre daha yüksek çıkmış.
Araştırmaya katılan yaş grupları incelendiğinde, 18-34 yaş aralığındakilerin %18,3’ü gün içinde pek yürüyüş yapmadığını belirtirken, %29,6’sı bir saatten fazla yürümüş. 35-54 yaş aralığındakilerin %29,5’i pek yürümezken, %37,8’i bir saatten fazla yürümüş. 55 yaş ve üzeri katılımcıların %32,2’si gün içinde pek yürümemiş.
Yapılan araştırma, Türk halkının yürüyüş alışkanlıklarındaki değişimleri ve yaş grupları arasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır.