MANŞETLER

Türkiye, AB Zirvesi’ne karşı tepkisini sürdürüyor

Kıbrıs Sorunu ve Türkiye-AB İlişkilerindeki Gelişmeler

Türkiye, 17-18 Nisan’da Brüksel’de gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesine verdiği tepkinin ardından, AB ile diyaloğun Türkiye’ye yönelik adımlarını değerlendireceği belirtildi. Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen etkinliklere katılım düzeyi bakanlık ve büyükelçilik seviyelerinde farklılık gösterdi.

AB Dönem Başkanı Belçika’nın düzenlediği 2004’teki en büyük genişlemenin 20. yıl dönümü kutlamalarına Türkiye katılmadı. Bir sonraki gün düzenlenen gayriresmi AB Genel İşler Konseyi’ne ise büyükelçi düzeyinde temsil edildi. Türkiye’nin katılım seviyesi, AB Zirvesi’nin Türkiye’ye yönelik kararlarına Ankara’nın tepkisi doğrultusunda belirlendi.

Mevcut dönem başkanı Belçika, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Kosova’nın temsilcilerini ağırladığı AB Genel İşler Konseyi’nde bir araya geldi. Bu toplantıda AB’nin genişleme sürecinde hukukun üstünlüğünü güçlendirmenin önemine vurgu yapıldı.

Türkiye’nin AB Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, toplantıya katılarak AB üyelik perspektifinin güçlendirilmesinin reformları hızlandıracağı ve üyelik müzakerelerinde veto hakkının kötüye kullanılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını vurguladı. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde Kıbrıs sorununun indirgeyen bir yaklaşıma karşı olduğu açıklandı.

2004’te AB’ye üye olan Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile gerçekleşen genişleme, AB tarihindeki en kapsamlı genişleme olarak kabul edilmişti. Türkiye ise AB üyeliği konusundaki kararlılığını koruyarak işbirliğinin bazı alanlarla sınırlanmasına karşı çıktığını belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu