MANŞETLER

Tansiyon hastalığı Türkiye’deki yetişkinlerin üçte birini etkiliyor

Dünya Genelinde Hipertansiyon: Ölümcül Bir Tehlike

Dünya çapında yaklaşık 1,5 milyar insan hipertansiyon hastası ve her yıl 9 milyonun üzerinde insan bu sebeple hayatını kaybediyor. 2025 yılında hasta sayısının %15-20 oranında artacağı araştırmalarla ortaya konuyor ve maalesef yalnızca her yedi hastadan biri kan basıncını gerektiği gibi tedavi edebiliyor.

Bazı Belirtiler Görülmeyebilir

Hipertansiyon baş ağrısı, susuzluk, sık idrara çıkma ihtiyacı, gece idrara daha sık çıkma, zayıflık, yorgunluk ve bulanık görme gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Hatta birçok hastada belirti göstermeden teşhis konulabiliyor. Bunların yanı sıra idrar ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına sık yakalanma, yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesinin uzun sürmesi gibi farklılıklar da bulunmaktadır.

Beslenme ve Yaşam Tarzı Değişiklikleriyle Önlemler Alınabilir

Hastalıklarla yaşam tarzı arasındaki ilişkiye dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, bireysel çabalarla sağlık kazanımlarının önemine vurgu yapıyor. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı önerileri üzerine eğitim vererek sağlıklı nesiller yetiştirmeyi ve beslenme kaynaklı hastalıkların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Hipertansiyon Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Hipertansiyon, kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde olması durumunda ortaya çıkar. Erkeklerde görülme sıklığı %27,5 iken kadınlarda bu oran %36,1 olarak belirlenmiştir. Her üç yetişkinden birinin Türkiye’de tansiyon hastası olduğunu da unutmamak gerekiyor. Uluslararası araştırmalara göre hastaların tansiyon kontrol becerilerinin azaldığına dikkat çekiliyor, bu da kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artmasına neden oluyor.

En Büyük Ölüm Sebebi

Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, hipertansiyonun küresel bir sağlık sorunu olduğuna ve tek başına inme, kalp krizi ve böbrek hastalıklarına neden olan en büyük ölüm sebebi olduğuna dikkat çekiyor. Yaşla birlikte artan hipertansiyon, başlangıç belirtilerini ağır göstermediği için tedaviye geç kalınmasına ve hayati tehlikelere sebep olabiliyor.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri Etkisiz İse İlaç Şart

Prof. Dr. Türkmen, kan basıncı sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olan hastalarda yaşam tarzı önlemlerinin etkisiz olması durumunda ilaç tedavisine başlanması gerektiğini vurguluyor. Yaşam tarzını değiştirme, kilo kontrolü, düşük sodyum diyeti, sigara ve alkol kullanımının sınırlanması gibi önlemlerin yanı sıra düzenli fiziksel aktivitenin önemli olduğunu belirtiyor.

Hipertansiyon Çocuklar İçin de Risk Oluşturuyor

Hipertansiyon sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülebileceğini ifade eden Türkmen, erken yaşta gelişen hipertansiyonun farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtiyor. Bu durum bazen doğuştan gelen etkenlerden, bazen obeziteden kaynaklanabilir. Çocuklarda hipertansiyon belirtileri, hastalığın şiddetine göre farklılık gösterebilir ve zamanında müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu