MANŞETLER

Son İnovasyon: Yeni Buluş Tavuk Kokusunu Algılayarak Salmonellayı Tespit Ediyor

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Akıllı Burun İle Salmonella Bakterisini Tespit Ediyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi uzmanları tarafından geliştirilen akıllı burun prototipi, insanları tavuklardan geçebilen ve ölümcül seyredebilen hastalıklara yol açan salmonella bakterisini tespit ederek yayılmasını engelliyor.

Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Kızıl başkanlığındaki araştırma ekibi, enterik ateş olarak bilinen ve zaman zaman salgınlarla seyreden hastalıklara neden olan salmonella bakterisinin tespitine yönelik bir proje hazırladı.

Prototip, tavuk dışkısının kokusundan analiz yapabilen sensörlerle donatılmıştır. Bakteri tespit edildiğinde, cihaz alarm verir ve bölge temizlenerek tavuklar karantinaya alınıp virüsün yayılması önlenir.

Faydalı model olarak patenti alınan cihazın teknolojik gelişimi ve daha kullanışlı hale gelmesi için çalışmalar devam etmektedir. Seri üretimine geçilmesi planlanmaktadır.

Prof. Dr. Ünal Kızıl, Ziraat Fakültesi Dijital Tarım Laboratuvarı ile birçok proje geliştirdiklerini ve insanlara fayda sağlamak amacıyla yapay zeka destekli projeler ürettiklerini belirtti. Salmonella’yı önlemeye yönelik bu girişimi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Akıllı burun olarak tanımlanan proje, akıllı tarım ve yapay zekanın birleştirildiği ilk çalışmadır. Elektronik burun, gıda kalite kontrolünden hastalık tespitine kadar birçok alanda kullanılabilir. Proje kapsamında tavuk gübresindeki salmonella bakterisinin tespit edilmesi başarıyla gerçekleştirilmiş ve patent alınmıştır.

Akıllı burun artık cep telefonlarıyla kullanılabilir hale gelmiştir. USB bağlantısı yerine kablosuz iletişim kurabilen cep telefonları kullanılarak cihazla bağlantı kurulabilmektedir.

Çiftçilerin sorunlarını çözme amacıyla yapılan çalışmaların sürdüğü Dijital Tarım Laboratuvarı, çiftliklerde otomasyon, veri toplama ve veri analizi gibi konular üzerinde çalışmaktadır. Salmonella, tavuklarda ciddi bir hastalıktır ve insana da bulaşabilir. Bu nedenle yapılan çalışmaların önemi büyüktür.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve TÜBİTAK destekleriyle çalışmalarına devam edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu