MANŞETLER

Serumlar tehlikede!

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Gündoğdu ve Danimarka Roskilde Üniversitesi’nde görevli Dr. Kristian Syberg İşbirliğiyle Yapılan Mikroplastik Araştırması

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, Öğr. Gör. Dr. Uğur Çağlayan ve Danimarka Roskilde Üniversitesi’nden Dr. Kristian Syberg ve Tiffany Ramos, mikroplastiklerin büyük tehlikesini ortaya koyan önemli bir çalışmaya imza attılar.

Çalışma kapsamında piyasada satılan PVC ve polipropilen ambalajlı serumlar detaylı bir şekilde incelenirken, bu serumların içerisindeki sıvılarda mikro plastik olup olmadığı araştırıldı. Çarpıcı sonuçlar içeren bu çalışma, hakemli, bilimsel ve akademik bir dergi olan Environmental Toxicology and Pharmacology’de yayımlandı.

1 litrelik serumda 65 adet mikro plastik tespit edildi

1 yıl süren çalışmanın detaylarını paylaşan Öğr. Gör. Dr. Uğur Çağlayan, “Çukurova Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı’nda yaptığımız çalışma için bölgemizdeki eczanelerden farklı tip ambalajlardaki serum sıvılarını topladık. Bu sıvıları hastaya verilir gibi bir filtreden damıttık ve filtre üzerinde tutunan polimerleri, yani mikroplastik parçacıklarını ileri gelişmiş Raman analizi ile belirledik. 13 farklı markadan aldığımız serum ürünlerinin içerisinde 1 litrede 65 adet mikroplastik olduğunu saptadık” dedi.

Damar yolu ile yüzlerce mikroplastiğe maruz kalınıyor

Kanda yapılan bir çalışma sonucunda, damardaki kan plakalarında bulunan mikroplastiklerin kalp krizi riskini artırdığı belirlendi. Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, “Ancak damarlarda bu kadar mikroplastiğin nasıl var olduğuna dair bir araştırma yoktu. Bu çalışmayla damar yolu ile verilen sıvıların doğrudan mikroplastik maruziyetine neden olduğunu ortaya koyduk. Çalışma sonucunda, bir kişinin OECD ülkelerinde hastaneye yatma süresi üzerinden yaptığımız hesaplamada, 1 yılda yaklaşık 200 ile 350 arasında mikroplastiği sadece bu tedavi yöntemiyle, yani damar yolu sıvıları ile vücuduna aldığını tespit ettik” açıklamasını yaptı.

Cam serum kullanımı önem taşıyor

Özellikle sağlık sektöründe plastik maruziyetinin azaltılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gündoğdu, “Plastiğin insanlar ve diğer canlılarla bu kadar yakın temasının düşündürücü olduğunu yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Plastiğin Parkinson, Alzheimer, demans, kalp krizi ve tümör oluşumu gibi ciddi hastalıklarla ilişkili olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konuyor. Sadece plastik olarak değil, plastiğin üretiminde kullanılan kimyasalların da çeşitli kanser vakaları ve hormonel bozukluklar ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Özellikle tıbbi tedavilerde plastik kullanımının sınırlandırılması, ciddi testler ve kontroller yapılarak mümkün olduğunca cam serumların tercih edilmesi önemlidir” ifadelerinde bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu