MANŞETLER

Para Mutluluk Getirir Mi: İnsanların Zihnindeki Ebedi Soru!

IMF’nin Yayınladığı 2023 Mutluluk Raporu: Para Gerçekten Mutluluğu Satın Alabilir mi?

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) internet sitesinde yer alan 2023 Mutluluk Raporu, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) ile sosyal destek, yaşam beklentisi, özgürlük, refah ve yolsuzluğun olmaması gibi çeşitli kriterler göz önüne alınarak oluşturuldu.

Raporda kullanılan Cantril Merdiveni yöntemiyle insanlar belirli kategorilerde kendilerini 0 ile 10 arasında puanlayarak veriler toplandı. IMF, ülkelerin kişi başına gelir sıralamaları ile Mutluluk Raporu’ndaki sıralamaları karşılaştırarak çeşitli sonuçlara ulaştı.

Mutluluk listesine genellikle gelişmiş ülkelerin hakim olduğu ancak istisnaların da bulunduğunu belirten raporda, gelir dışındaki faktörlerin yaşam memnuniyetini nasıl etkilediği de vurgulandı.

Finlandiya En Zengini Değil Ama En Mutlusu, Singapur Zengin Ama Mutlu Ülkeler Arasında Değil

Finlandiya, kişi başı GSYİH sıralamasında üst sıralarda olmamasına rağmen en mutlu ülke seçildi. Kosta Rika ve diğer birçok ülke de benzer şekilde gelir düzeyine bakılmaksızın mutluluk listesinde üst sıralarda yer aldı.

Singapur ise kişi başı GSYİH sıralamasında yüksek bir konumda olmasına rağmen mutluluk listesinde beklenenin altında kaldı. Bazı gelişmekte olan ülkeler ve orta gelirli ekonomiler de mutluluk endeksinde önemli başarılar elde etti.

Raporda, Türkiye’nin 137 ülke arasında 106. sırada yer aldığı ve kişi başı GSYİH sıralamasında da 67. sırada bulunduğu bilgisi de yer aldı.

Son sıralarda yer alan Afganistan ve Lübnan gibi ülkeler ise diğer tüm ülkelere göre belirgin şekilde düşük puanlar aldılar. Mutluluk kavramının sadece maddi refahla ilişkili olmadığını gösteren rapor, farklı faktörlerin insanların yaşam memnuniyetini etkilediğini açıkça ortaya koyuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu