MANŞETLER

Moda ile edebiyat arasındaki sıra dışı ilişkiye dikkat çeken bir bakış açısıyla: “Moda ve Edebiyat: Beklenmedik Bir Buluşmanın Hikayesi”

Moda ve Edebiyat: Modanın Edebiyat Dünyasından Aldığı İlham

Moda, doğa, kültür, felsefe ve teknolojinin yanı sıra sanatın birçok dalından beslenerek şekilleniyor. Bu sanat dallarından biri de elbette edebiyat. Edebiyatın derinlikli karakterleri, moda dünyasında tasarım ve estetikle harmanlanarak birçok markanın ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Zira tasarımcıların yeni koleksiyonlarını oluştururken büyük yazarlardan ve edebiyattan ilham aldığını görmekteyiz.

ANNA SUI, KADIN YAZARLARDAN İLHAM ALDI

Anna Sui’nin Sonbahar/Kış 24 koleksiyonu, Agatha Christie’nin Miss Marple’ından ve Virginia Woolf’un ilk baskı kitaplarından ilham alarak hazırlandı. Edebiyatın dünyasıyla uyum sağlayarak sofistike ve yaratıcı kıyafetlerin ötesinde bir hikaye anlatıyor.

MET GALA’DA TEMA KİTABA GÖRE BELİRLENDİ

Met Gala’nın kıyafet teması için J.G. Ballard’ın “Zamanın Bahçesi” isimli kitabından ilham alındı. Öyküsünde, huzurlu bir ütopyada mutlu bir çiftin yaşamı konu edilirken, katılımcılar da davette bahçe temasına uygun olarak çiçeklerle süslenmişlerdi.

CHANEL’İN KALEMİ KUMAŞ VE RENKLER VE DESENLER…

Modanın da edebiyat ve kitaplarla etkileşimi uzun bir geçmişe dayanıyor. Roland Barthes, ünlü tasarımcı Coco Chanel’i “yeni klasik bir yazar” olarak tanımlamış ve Chanel’in kaleminin kumaş, şekil ve renkler olduğunu belirtmiştir.

MODA, TASARIMLARLA KİTAP OKUMAYI YÜCELTİYOR

Edebiyat esintilerinin moda koleksiyonlarında yer alması, modanın kitap okumayı yüceltmesiyle ilgili. Moda, sadece giysileri değil aynı zamanda hikaye anlatmayı ve deneyim yaşatmayı da amaçlıyor.

KARL LAGERFELD’İN PARİS’TEKİ KİTAP CENNETİ

Moda tasarımcısı Karl Lagerfeld’in Rue de Lille’deki 7L kitapçısı, sanatçılar ve yaratıcı zihinler için bir ilham kaynağı olmanın yanı sıra harika bir mekan olarak da görülüyor. Kitaplar yatay olarak sergilendiğinde biyografiler, denemeler ve klasik eserler ağırlıklı olarak yer alıyor.

Moda ve edebiyat aslında iki farklı alan gibi gözükse de aslında birçok noktada iç içe geçmiş durumda. Moda, iyi bir hikayeyi sever ve bu nedenle tasarımcılar ve markalar kitaplardan ilham alarak benzersiz koleksiyonlar ortaya çıkarıyorlar. Edebiyatın dünyasından ilham alan moda markaları, giysilerin ötesinde bir hikaye anlatarak seçici bir kitleye hitap ediyorlar.

*Görseller Shutterstock ve AP tarafından sağlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu