MANŞETLER

Marmara Denizi’nden Alarm Sesi: Endişe Veren Durumlar Ortaya Çıkıyor!

Marmara Denizi’nde Artan Deniz Sıcaklığı ve Denizanalarının Etkileri

Marmara Denizi’nde yıllara göre ortalama su sıcaklığının 3 derece arttığı belirtilirken, özellikle İstanbul Boğazı kıyılarında denizanalarında çoğalma dikkat çekiyor.

Istanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Denizanalarının aşırı artışı sonrasında fitoplanktonik organizmalar strese girerse müsilajın oluşması muhtemel. Denizanasının artması müsilajın oluşması için bir zemin hazırlıyor aslında.” şeklinde konuştu.

Bu durumdan balık popülasyonunun da etkilendiğini aktaran Okyar, “Hamsi, istavrit, uskumru, kolyoz gibi tüm pelajik balıklar hepsi bu baskının altında.” ifadelerini kullandı.

Küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyu sıcaklığının artması, deniz kirliliği ve kıyı tahribatı gibi nedenlerle İstanbul Boğazı’nın kıyı kesimlerinde denizanası yoğunluğu dikkat çekiyor.

Lodos ve poyrazın etkisiyle kıyılarda biriken denizanaları tedirginlik yaratıyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarının bakteriyel aktiviteyi tetikleme sebebiyle müsilaj oluşmasına zemin hazırladığını söyledi.

Bazı balık türlerinin tehlikede olduğunu vurgulayan Okyar, “Uskumru gibi denizanalarından beslenen balık türlerinin de çoğalmasına fırsat verilmeli.” şeklinde konuştu.

Marmara Denizi’nde Yeni ve İstilacı Denizanasi Türleri Var

Istanbul Boğazı’ndaki denizanası artışını değerlendiren Prof. Dr. Okyar, “Son 20 yılda Marmara Denizi’nde denizanası sayılarının artışını tespit ettik. Yeni türler çeşitli yollarla; akıntılarla, Çanakkale Boğazı vasıtasıyla veya gemi balans sularıyla bir şekilde Marmara Denizi’ne giriyor. Genellikle küresel ısınmaya bağlı olarak, iklim değişimi yaşıyoruz, biliyorsunuz, küresel bir ısınma söz konusu.” dedi.

“Doğal olarak Marmara Denizi’nde son zamanlarda yeni ve istilacı denizanası türleri var, mevcut.” diyen Okyar, ekosistemin değişmesiyle Aydeniz anası gibi türlerde ciddi artışlar gözlendiğini belirtti.

Denizanalarının Artması Müsilajın Oluşması İçin Zemin Hazırlıyor

Okyar, müsilajın oluşması için denizanalarının değil, fitoplanktonik türlerin, yani denizlerde bulunan küçük mikroskobik bitkisel organizmaların etkili olduğunu ifade etti. Artan denizanası populasyonu ise müsilaj oluşması için uygun ortam hazırladığına dikkat çekti.

Denizanaları Balıklarla Besin Yönünden Rekabette

Denizanalarının balık stoklarını etkilediğini belirten Okyar, “Denizanaları balıklarla besin yönünden rekabette. Aynı besin üzerinden besleniyorlar ve bu durum balıkların yumurta ve larvalarına zarar veriyor. Hamsi, istavrit, uskumru gibi pelajik balıklar bu baskının altında.” şeklinde konuştu.

Denizanalarından Balıklar Kıyıya Gelmiyor

Tur teknesi çalışanı Kadir Akdere, “Denizanaları suyun üstünde doluydu. Balıkların da türleri değişti, zamanı değişti. Denizanalarından balıklar kıyıya bile gelmiyor.” dedi. Olta balıkçısı Cemal Öztürk ise, “Denizanaları son 5 senedir çok çoğaldı. Denizlerimiz çok kirlendi. Balık popülasyonu çok azaldı.” şeklinde yorum yaptı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu