Kuzey Işıkları, Türkiye’den de izlenebilecek!
Güneş Yüzeyindeki Patlamalar Jeomanyetik Fırtınaya Neden Oldu
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş yüzeyindeki patlamaların etkisiyle Jeomanyetik Fırtına meydana geldi. NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi, Rochester bölgesinde (New York eyaleti) şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bilim insanlarının açıklamalarında, nadir görülen Güneş yüzeyindeki patlamaların, 2005’te yaşanan şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlattığı vurgulandı.
Güneş’in Bölge 3664 olarak adlandırılan dev bir güneş lekesi kümesinden kaynaklanan jeomanyetik fırtınanın dünyanın 16 katı büyüklüğünde olduğu tespit edildi. NOAA’nın açıklamasında, fırtınanın olası etkilerine işaret edilerek, yaygın voltaj kontrolü sorunları ve yörüngelerdeki uydularda sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının yaşanabileceği belirtildi. Ayrıca Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu oluşan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) gözlemlendi.
Türkiye ve Kuzey Yarımküre’deki çeşitli ülkelerden görüntüler de paylaşıldı: Trabzon’un Ortahisar ilçesi, Slovakya’nın Kosice Bölgesi, Hollanda’nın Eindhoven kenti, Danimarka’nın Liseleje kenti, Ukrayna’nın Donetsk bölgesi, Çekya’nın Ostrava kenti, Almanya’nın Freiburg kenti, ABD’nin Missouri eyaleti, ABD’nin Minnesota eyaleti, İsviçre’nin Daillens şehri. Tüm görseller AP ve AA tarafından servis edilmiştir.