Kuraklık alarmı: Yağışlar yüzde 67 azaldı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Nisan Ayı Raporuna Göre Türkiye’de Yağışlar Ciddi Oranda Azaldı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde nisan ayı yağışları geçen yıla göre yüzde 67, normaline göre ise yüzde 50 azaldı. Özellikle Karadeniz Bölgesi, son 64 yılın en düşük yağışını aldı ve kuraklık alarmı verildi.
Dünya genelinde yaşanan küresel ısınma ve kirliliğin etkisiyle sulak alanlardaki su kaybı hızlanırken, yağış azalması ve sıcaklıkların artması Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor.
2024 yılı Nisan ayı, son 53 yılın en sıcak nisan ayı olarak kaydedilirken, yağışlarda yüzde 50’ye varan düşüş yaşandı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün meteorolojik kuraklık haritalarına göre Türkiye’nin büyük bir kısmında olağanüstü ve çok şiddetli kuraklık yaşanıyor. Özellikle Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin, Güneydoğu Anadolu’nun batısı, Hakkari ve Van çevresi şiddetli kuraklık içerisinde bulunuyor.
Orta Karadeniz, Antalya, Uşak, Kütahya, Bolu ve Kırşehir gibi bölgeler ise olağanüstü kuraklıkla karşı karşıya. Yağışların yüzde 50’nin altında gerçekleştiği bu dönemde, Türkiye genelinde kuraklık tehlikesi giderek artıyor.
Nisan ayı yağışlarının normaline göre yüzde 50 azaldığı belirtilirken, Bilecik, Rize, Trabzon, Artvin, Ardahan, Antalya gibi illerde yağışlarda yüzde 80’in üzerinde azalma yaşandığı bildirildi.
En fazla yağışın Hakkari’de gerçekleştiği bilgisi verilirken, yağışlı gün sayısının genel olarak azaldığı ve yağışlı gün ortalamasının 5,9’a düştüğü ifade ediliyor.
Marmara’da yüzde 58, Ege’de yüzde 67, Akdeniz’de yüzde 70, İç Anadolu’da yüzde 65, Karadeniz’de yüzde 84, Doğu Anadolu’da yüzde 65, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 36 oranında yağış azalması yaşandığı belirtiliyor.