“Kayıp Halileli Batarya Şehitliği’ Bulundu!”
Çanakkale Savaşlarının İzinde: Halileli Batarya Şehitliği
Çanakkale Savaşları, üzerinden 109 yıl geçse de hala izlerini keşfetmeye devam ediyor.
ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Karataş’ın yaptığı çalışma sonucunda, Çanakkale’nin Anadolu yakasında varlığı anlaşılan fakat günümüze ulaşamamış olan Halileli Batarya Şehitliği’nin yerini tespit etti.
Prof. Dr. Karataş, Batarya Şehid Mezarı ifadesine rastladığı askeri krokiden yola çıkarak çalışmasını sürdürdü. Çanakkale Savaşları’na ait yeni şehitlik tespitlerinin son 20 yılda ciddi artış gösterdiğini belirten Karataş, 1915 yılından bu yana yapılan şehitlik çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti.
Şevki Paşa Haritası’nın ortaya çıkmasıyla yeni şehitlik noktalarının tespit edilip restore edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Karataş, 1918’de Osmanlı Devleti’nin mağlup olmasından sonra İngiliz ve Fransız işgali döneminde kaybolan şehitliklerin varlığını askeri arşivlerden elde edilen bilgilerle belirlediklerini açıkladı.
Çanakkale Cephesi’nde, Gelibolu Yarımadası’ndan farklı olarak savaşan bölgelerde de çatışmaların yaşandığını belirten Prof. Dr. Karataş, Anadolu yakasında Kumkale Muharebesi’nden sonra yeni bir şehitlik alanı keşfettiklerini ifade etti.
Yapılan çalışmalar neticesinde 1915 Mart’ında donanma ateşi sonucu şehit olan askerlerin defnedildiği Halileli Batarya Şehitliği’nin tarihsel verilerle gün yüzüne çıktığını belirten Karataş, bölgenin arazide izlerinin tespit edilmesi için jeoradar ya da sondaj kazıları gibi yöntemlerin kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Murat Karataş, Osmanlı askeri arşivlerindeki krokilerin şehitlikleri ifade ederken kullanılan terim ve terminolojinin önemini vurgulayarak, her işaretin şehit mezarlığı olmadan önce terimlerin doğru anlaşılması gerektiğini belirtti.