İsveç’in uzun süren tarafsızlık dönemi, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra sona erdi.
İsveç, NATO’nun 32. Üyesi Olarak Katılım Belgesini Resmen Aldı
2022 Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından güvenlik endişelerinin artması, İsveç’i NATO üyeliği için başvuruda bulunmaya yönlendirdi.
ABD Başkanı Joe Biden, NATO’ya katılımı nedeniyle İsveç’i tebrik etti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırısının Avrupa’yı zayıflatabileceği endişesini dile getirdi.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO üyeliği ile ilgili olarak Biden’ın Kongre’deki konuşmasında onur konuğu olarak yer aldı.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Başbakan Kristersson, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya gelerek İsveç’in NATO’ya katılım belgesini resmen aldı.
Blinken, “Bu İsveç için tarihi bir an. İttifak açısından da tarihi bir olay. NATO, artık her zamankinden daha güçlü ve büyük.” ifadelerini kullandı.
Kristersson ise duygularını, “Bugün gerçekten tarihi bir gün. Gururluyuz. Tüm NATO müttefiklerimizin beklentilerini karşılayacağız.” şeklinde dile getirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in NATO üyeliğinin önemine vurgu yaparak, “İsveç artık hak ettiği yere gelecek ve NATO politikalarını şekillendirmede eşit söz hakkına sahip olacak.” dedi.
Başvurunun ardından tam 659 gün sonra NATO üyeliği kazanan İsveç’in üyeliği uzun bir süre Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmamıştı. Türkiye’nin güvenlik kaygıları nedeniyle İsveç’in üyeliğini onaylamaması, diplomatik temasların ardından çözüme kavuşturuldu. Türkiye, Ocak ayında İsveç’in NATO üyeliğine onay verdi. Macaristan’ın da son olarak 26 Şubat’ta İsveç’in üyeliğini onaylamasıyla NATO üyeliği için engel kalmadı.