Hapşırdıktan sonra neden “çok yaşa” deriz?
Hapşırdıktan Sonra “Çok Yaşa” Demenin Kökeni
Hapşırdıktan sonra çok yaşa demenin kökeni, hem toplumsal geleneklere hem de bilimsel bir temele dayanmaktadır. Bu alışılmış davranış, çoğunlukla bir insanın hapşırdıktan sonra hayatta kalmasını dilemek ve ona iyi dileklerde bulunmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Şimdi, hapşırdıktan sonra çok yaşa denmesinin nedenine dair detaylar…
Neden Hapşırıyoruz?
Hapşırmak, hayatta kalmamıza yarayan ve tarihi çok eskilere dayanan bir reflekstir. Sağlıklı insanlar gün içerisinde ortalama 4 kere hapşırırlar. Hapşırmayı tetikleyen birçok faktör bulunur. Alerjiler, hastalıklar ya da ışık dahi kişilerin hapşırmalarına neden olabilir.
Hapşırma Kalbimizi Durduruyor mu?
Kardiyovasküler Tıp uzmanı Kenneth Mayuga, “Kalp sabit bir hızda atmıyor. Birçok faktöre bağlı olarak her zaman hızlanır ve yavaşlar.” diye belirtti. Mayuga ayrıca “Normal bir vücut fonksiyonu olarak hapşırmak genellikle kalp ritminde uzun duraklamalara neden olmaz.” dedi.
Dünyanın Farklı Yerlerinde İnsanlar Hapşırmaya Nasıl Tepki Veriyor?
Amerikalılar ve İngilizler genellikle karşılarındaki kişiler hapşırdıktan sonra “bless you” cümlesini kurarlar. Bu cümlenin anlamı ise “Tanrı seni kutsasın“dır. Bazı Amerikalılar Almanca “Gesundheit” demeyi tercih eder. Japonya’da ise hapşırma sonrası sessizlik bir normdur.
Neden “Çok Yaşa” Deniyor?
Hapşıran birine “çok yaşa, uzun yaşa ve başarılı ol” demek, aslında hapşırmanın hastalık belirtisi olabileceği eski çağlardan gelen bir geleneğin devamıdır. 14. yüzyılda yaşanan veba salgını sürecinde insanlar sıklıkla hapşırdığı için Papa 6. Gregory, bu durumda dua edilmesini tavsiye etmiştir.