Güneş Sistemi’nde bulunan 8 gezegen bir hizada mı?
Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün: Güneş Sisteminin Gizemli Hareketi
Merkür’den Neptün’e kadar olan gezegenler, Güneş’in etrafında mükemmel bir düzen içinde dönüyorlar. Ancak, bu hareket ekvator eğilimine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
İşte kaçırılan detaylar! Tüm gezegenler hiçbir zaman mükemmel bir hizaya gelmediler mi, ve gelebilirler mi? İki astrofizikçi, bu sorulara cevap arıyor.
Pittsburgh Üniversitesi’nden astrofizikçi Arthur Kosowsky, gezegenlerin güneşin ekvatoruna göre farklı eğimlerde yörüngelerde döndüğünü belirtiyor. Bu durum, gezegenlerin gökyüzünde sıralandığında aslında üç boyutlu uzayda tam bir sıralamaya sahip olmadıklarını gösteriyor.
Güney Afrika’daki Wits Üniversitesi’nden Nikhita Madhanpall ise gezegensel hizalamanın, uzaydaki fiziksel hizalamadan ziyade, Dünya’daki görsel algıyla ilgili olduğunu ifade ediyor.
Gezegensel kavuşum ise, Dünya’dan bakıldığında iki veya daha fazla gezegenin birbirine yakın göründüğü zamandır. Ancak, bu kavuşumlar gerçekte uzayda birbirlerine uzak konumda bulunduklarını hatırlatmak önemlidir.
Gezegenlerin tam sıralanması, muazzam zaman alacak. Uzay bilimci Barkhouse’a göre, sekiz gezegenin tam sıralanması 396 milyar yılda bir gerçekleşecek kadar nadirdir. Bu durum, Güneş’in 6 milyar yıl sonra beyaz bir cüceye dönüşeceği gerçeğiyle çakışmaktadır.
Güneş, kırmızı dev evresindeyken Merkür, Venüs ve hatta Dünya’yı yutacak kadar genişleyecek ve nihayetinde sadece beş gezegenin kalacağı bir evreye geçecek. Güneş sistemi üzerindeki bu olağanüstü değişim, uzun yıllar sürecek bir süreçtir.
Kaynak: Live Science