Gelirler 11 katına çıkacak!
Thomas Edison ve Sinemanın Doğuşu
Thomas Edison (1847 – 1931), 1888’de Kinetoskop adını verdiği, sinemanın temellerini oluşturacak bir cihaz üzerinde çalışmaya başladı. Bu cihaz sayesinde ardaşık görüntülerin bir ışık kaynağı üzerinden geçirilerek hareket yanılsaması yaratılabilmesi mümkün hale gelmişti. Edison, Kinetoskop’u 6 yıllık bir çalışmanın ardından tamamlasa da sonucu önemsiz bir oyuncak olarak değerlendirerek patent başvurusunda bulunmadı.
14 Nisan 1894’te New York Broadway’de Kinetoskop’u halka açık olarak deneyimleyen Edison, cihazı fazla önemsemedi ve Fransız fotoğrafçı Antoine Lumiere’nin ilgisini çekti. Lumiere, Kinetoskop’u satın aldı ve fotoğrafçılık öğrenen oğulları Auguste Lumiere ve Louis Lumiere, sinemanın doğuşunu sağlayacak ilk biletli film gösterimini 22 Mart 1895’te gerçekleştirdi.
Sinema, hızla tüm dünyaya yayılarak en popüler kültür-sanat etkinlikleri arasında yerini aldı. İlk öykülü film olan “Ay’a Seyahat” ise 1902 yılında Georges Méliès tarafından yönetildi. Sinema sektörü, oyuncularıyla birlikte 20. yüzyılın en ünlü kişilerinden biri haline geldi.
Sinemanın büyüklüğünü gösteren en iyi ölçütlerden biri ise gişe hasılatlarıdır. Dünyanın en çok izlenen 10 filmi arasında Avatar, Avengers: Endgame ve Titanic gibi dev yapımlar bulunmaktadır. En çok izlenen Türk filmleri arasında ise Recep İvedik ve Düğün Dernek gibi yerli yapımlar ön plana çıkmaktadır.
Dünya genelinde en çok izlenen filmlerin toplam hasılatıyla Türkiye’de en çok izlenen filmlerin toplam hasılatı arasında büyük bir fark bulunmakta olup, sinema sektörünün dünya genelinde ne kadar büyük bir endüstri olduğu gözler önüne serilmektedir.