MANŞETLER

Fransa’nın özerk bölgesinde hala karışıklık devam ediyor!

Avustralya ve Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya’da Olağanüstü Hal Nedeniyle Vatandaşlarını Tahliye Ediyor

Avustralya ve Yeni Zelanda, Fransa’nın Hint-Pasifik’teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya’da olağanüstü hal ilan edilmesi sonucu mahsur kalan vatandaşlarını tahliye ediyor.

Avustralya Savunma Sanayisi Bakanı Pat Conroy, 115 kişiyi Yeni Kaledonya’dan tahliye ettiklerini açıklarken, yaşlılara, hamilelere ve en savunmasız insanlara öncelik verdiklerini vurguladı.

Yeni Kaledonya’dan ayrılmak için talepte bulunan 200’den fazla vatandaşlarının tahliyesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Yeni Kaledonya’nın bağımsızlık yanlıları, Fransız hükümetinin anayasal reform girişimlerine karşı çıkarken, artan şiddet olayları sonrasında olağanüstü hal ilan edilmişti.

Fransız hükümeti, Ada’daki seçimlerde 25 binden fazla Fransız seçmenin oy kullanmasını sağlayacak anayasa değişikliği tasarısıyla toplumsal gerilimi arttırmıştı.

Yeni Kaledonya’da yaşanan referandumlar, bağımsızlık yanlılarının desteğinin arttığını gösterse de gerekli yüzde 50 eşiğine ulaşılamamıştı.

Şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerle birlikte yüzlerce iş yeri ve araç zarar görmüş, toplumsal huzursuzluk artarak devam etmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu