MANŞETLER

Fransa Başkanı Macron, gerilim bölgesini ziyaret etti.

Yeni Kaledonya’da Bağımsızlık Yanlıları Fransa’nın Anayasal Reform Girişimine Karşı Çıkıyor

Fransa’nın Hint-Pasifik’teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya’da bağımsızlık yanlıları, Fransız hükümetinin bağımsızlık yanlısı yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine karşı çıkıyor.

Adada bir süredir yaşanan şiddet olayları sonucunda OHAL ilan edilmiş, 6 kişi hayatını kaybetmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerilimin düşmemesi için adayı ziyaret etti ve şiddet olaylarını sonlandırmak amacıyla adaya geldi.

Macron, yerel liderlerle görüşerek Fransız güvenlik güçlerinin Yeni Kaledonya’da kalacağını belirtti. Ayrıca, önümüzdeki günlerde büyük çaplı operasyonlar yapılacağını açıkladı ve OHAL’in uzatılması gerektiğini savundu. Ada’ya 3 bin ek güvenlik personelinin gönderileceği duyuruldu.

Yeni Kaledonya’nın yerel halkı Kanaklar, ada nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Fransız hükümeti, anayasa değişikliği tasarısıyla ada genelinde 25 binden fazla Fransız seçmenin seçimlerde oy kullanmasını sağlamayı hedefliyor.

2018, 2020 ve 2021’de bağımsızlık için yapılan referandumlar sonuçsuz kalsa da bağımsızlık yanlıları yüzde 50’ye ulaşmış, önemli bir destek bulmuştu. Şiddet olaylarında 200’den fazla iş yeri ve 50’den fazla araç kundaklanmıştı.

Yaşanan olayların ardından Yeni Zelanda ve Avustralya, Yeni Kaledonya’dan vatandaşların tahliyesine başladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu