Esnaf olarak çalışan EYT’lilerin emekli olma yolları nelerdir?
EYTLİ BAĞ-KURLU NASIL EMEKLİ OLABİLİR?
Sahte sigorta konusundaki (25 Mart 2024 tarihindeki) yazınızı okudum, elinize sağlık. Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Dile getireceğim konu sanırım birçok insanı ilgilendiren ve özülmeye gereken bir sorundur.
SORULARINIZ İÇİN: [email protected]
SSKda 6165 günü tamamladım. 25 yıllık sigortalılık sürem 2024 Eylül ayında doluyor. Normalde EYT kapsamında 2024 Eylül ayında emekli olmam gerekiyor. Ancak, 1230 gündür zorunlu BAĞ-KURluyum. 2024 Eylüle kadar BAĞ-KURlu çalışmam halinde 1260 günü aşıyorum ve 2024 Eylül ayında emekli olma ihtimalim kalmıyor. BAĞ-KURdan da 9000 gün şartını sağlamadığım için emekli olamıyorum.
Şimdi sormak isterim, bu nasıl bir uygulamadır? Gidip başka bir yerde SSKlı işe girsem 2024 Eylül ayında emekliyim ve yüksek emekli maaşı alacağım. Kurallara uyarsam ve BAĞ-KURlu olarak devam edersem 1605 gün daha bekleyeceğim ve düşük maaşla emekli olacağım. Kural dışına çıkmaktan başka bir çözüm yolu var mı?
Bakın, hak edilmiş bir emeklilikten söz ediyorum. Elimden alınıyor resmen. Ben bütün BAĞ-KUR günlerimden feragat etmek istiyorum ama bu hak verilmiyor. Bana önerdiğiniz bir yöntem varsa duacı olurum. (Hasan K.)
Sosyal güvenlik sistemi, geçmişte farklı zamanlarda çıkartılan kanunlar dolayısıyla maalesef standarttan ve adaleti sağlamaktan uzak. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için yaş şartının kaldırılması BAĞ-KURlular açısından da dengeleri bozdu.
Sitemizde son derece haklısınız. Ama çözümü var. Oyunu kuralına göre oynayacaksınız. 25 yıllık sigortalılık süresinin dolmasını beklerken çalışmanıza gerek yok.
Yapmanız gereken şu: Öncelikle 4/b (BAĞ-KUR) kapsamındaki prim gününün 1260ına çıkmasına kesinlikle izin vermemelisiniz. Bunun için işyerinizi derhal eşinize, çocuğunuza veya güvendiğiniz başka bir yakınınıza devredin.
Eylül ayında 25 yıllık sigortalılık süresini doldurduğunuz gün emeklilik başvurusunda bulunun. Emekli aylığı bağlandıktan sonra işyerinizi tekrar kendi üzerinize devralıp faaliyetinize aynen devam edebilirsiniz.
Emekli olduktan sonra BAĞ-KUR kapsamında çalışmaya devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) de kesilmediğinden, bundan sonra prim ödemekten kurtulabilirsiniz.
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan, geçmişte SSKlı çalışması olup son 2520 prim günü içinde BAĞ-KUR kapsamındaki çalışma süresi 1260 günün altında olan ve SSKlılar için gereken asgari 5000 5975 arasındaki prim gününü tamamlamış BAĞ-KURlular işyerlerini yakınlarına devrederek emeklilik hakkından yararlanabilirler.
Prim günü SSK statüsünde emekli olmak için yeterli olmayanlar ise yakınlarına devrettikleri işyerlerinde 4/alı olarak çalışmak suretiyle eksik prim günlerini tamamlayabilirler. Fiilen çalışmış olacakları için sahte sigortalılık söz konusu olmaz.