“Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda memurlar nasıl hak sahibi olabilir?”
MEMURİYET ÖNCESİ SSK GİRİŞİ ERKEN EMEKLİ EDER Mİ?
08.06.1976 doğumluyum. 1990 yılı ağustos ayında bir aylık sigortalı çalışmam var. 15 Ekim 1999 tarihinde memuriyete başladım. Halen memuriyete devam etmekteyim. 1990 yılındaki sigortamın bana ne gibi bir faydası bulunmaktadır? Emekliliği öne çekmede bir katkısı var mıdır? Varsa nasıl bir yol izlemeliyim? (Osman Ç.)
Emeklilik koşullarının belirlenmesinde sigorta başlangıç tarihi önemlidir. Sigorta başlangıç tarihindeki emeklilik koşulları ne ise o koşullara tabi olursunuz. SORULARINIZ İÇİN: [email protected]
2000 YILINDAKİ SİGORTASIZ ÇALIŞMA İÇİN DAVA AÇILABİLİR Mİ?
2000 yılı aralık ayında işe girdim, daha önce sigortalı bir işte çalışmadım. Sigortamı hemen başlatmaları gerekirken 16.01.2002 tarihinde başlattılar. Benim sigortamı hemen başlatsalardı 1998de yaptığım askerliğimi borçlanıp emekli olabilir miydim? Dava açsam kazanıp emekli olabilir miyim? (M. P.)
Sigortasız çalıştırılan veya sigorta primine esas kazançları Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik bildirilenlerin açacağı davalarda 5 yıllık hak düşürücü süre uygulanıyor. Beş yıllık süre içinde dava açmayanlar, dava açma hakkını kaybediyor.
KAMUDAKİ SÖZLEŞMELİ PERSONELİN İŞ SONU TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Bir kamu kuruluşunda yaklaşık 6 yıldır Sözleşmeli Uzman olarak çalışıyorum. Emekli olan sözleşmeli uzmanlara, kıdem tazminatı yerine İş Sonu Tazminatı adı altında ve belirlenmiş kıdem tazminatının yarısı tutarında bir tazminat ödeniyor. Emin değilim ancak sanırım bu uygulama bir iç yönetmelik ile bu şekilde yürütülüyor. Kurumumuzun bu uygulaması hukuksal olarak doğru mudur? 4/a statüsünde yıllarca tam prim ödemiş isek almamız gereken kıdem tazminatının kıdem tazminatı tavanı olan 35.058,58 TL/yıl olarak hesaplanması gerekmez mi? (Ö.B.)
Kamu idare, kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan sözleşmeli personelin özlük hakları 2143 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmektedir. İş sonu tazminatının tutarı, görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibarıyla Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemektedir.
EŞ TAYİNİ DOLAYISIYLA İŞİNDEN İSTİFA EDEN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?
10 yıldan fazla süredir bir şirkette işçi olarak çalışmaktayım. Eşim Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu atama ile sözleşmeli personel olarak farklı bir ile tayin edilmiştir. İş yerinden ayrılacağım kıdem tazminatını alabilir miyim? Almam için işyerine nasıl bir dilekçe vermem gerekiyor. (İ.Ç.)
Memur olan eşin başka bir ile tayin edilmesi özel sektör işyerinde çalışan işçi açısından hiçbir hak doğurmaz. İşçi bu gerekçe ile iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatı alamaz.