Emekli Sayısı 19 Milyon Eşiğini Geçecek
EYT Düzenlemesi Kapsamında 2023 Yılında 2,2 Milyon Kişi Emekli Oldu
Dün yayımladığımız yazı dizisinde detaylarıyla anlattığımız gibi, EYT düzenlemesi kapsamında 2023 yılında 2,2 milyon kişi emekli oldu. Emekli aylığı alanların toplam sayısı 2,1 milyon kişi artarken, önümüzdeki birkaç yılda EYT kapsamında 3 milyon kişinin daha emekli olması bekleniyor.
Böylece EYT’den yararlanarak emekli olan toplam kişi sayısı yaklaşık 5 milyon kişiye ulaşacak. Toplam emekli sayısı da dosya bazında 18 milyonu, dul ve yetimlerle birlikte (kişi bazında) ise 19 milyonu aşacak.
2023 yılında emekli olan EYT’lilerin yarısının sigortalı olarak çalışmaya devam ettiği, geri kalan yarısının ise ya kayıt dışı çalışmaya yöneldiği ya da istihdamdan tümden çekildiği belirtiliyor.
2023 yılında 1,66’ya gerileyen aktif/pasif oranının daha aşağılara düşmeyip sabit kalabilmesi için önümüzdeki birkaç yıllık dönemde üç milyon yeni emekliye karşılık aktif çalışan sayısının en az 5 milyon kişi artması gerekiyor.
Sigortalı çalışan sayısında 2023 yılındaki azalmayı bir kenara bırakırsak, geçmişte aktif sigortalı sayısında 5 milyon kişilik artışın sağlanması 6 yılı buldu. 2016-2022 yıllarını kapsayan 6 yıllık dönemde aktif sigortalı sayısı 5,2 milyon kişi arttı.
Emekli sayısı 3’e katlanırken, pastanın büyüklüğü aynı kaldı. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, emekli sayıları ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun gayri safi yurtiçi hasıla verilerini karşılaştırdığımızda dikkat çekici bir tablo ortaya çıkıyor.
Kaynak: Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu
Sosyal Güvenlikte Gündemde Neler Var?
Sosyal güvenlik sisteminin tüm dünyada yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu bir gerçek. Yıllık birçok ülkede reformlar hayata geçiriliyor. Türkiye’de en kapsamlı reform adımları 2008 ve 2012 yıllarında atıldı.
2008’de yürürlüğe giren kanunla emeklilik parametreleri değişti. Emeklilik yaşı kademeli olarak arttırıldı. Aylık bağlama oranı ile kazançların güncellenmesinde kullanılan katsayılar düşürüldü. Emekli aylıklarında önemli ölçüde azalmalar yaşandı.
2012’de ise genel sağlık sigortası (GSS) sistemi uygulamaya konuldu. Sigortalı bir işte çalışmayanlar da GSS’ye dahil edildi.
Gelecek dönemde sosyal güvenlik sistemi ile ilgili olarak kamunun ihtiyacı olan tedbirler ve toplumun beklentileri gündeme gelecek. Toplumun beklentileri arasında; emekli aylıklarının artırılması, emeklilik yaş farkının azaltılmasına yönelik talepler öne çıkıyor.
2023 Yıllık Programı’nda sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarının geliştirilmesi planlanıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2023 Faaliyet Raporu’nda da “otomatik ayarlama” konusu detaylandırılarak sistemin sürdürülebilirliği için bu mekanizmanın faydalı olduğu belirtiliyor.
Yarına dair detaylar için takipte kalın!