Efsanevi Kayıp Kale Sonunda Keşfedildi!
Çimpe Kalesi’nin Gerçek Yeri Gelibolu Yarımadası’nda Tespit Edildi
Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin Tetik, Osmanlıların Rumeli’ye geçişinde sembolik öneme sahip olan Çimpe Kalesi’nin gerçek konumunu arazi çalışmalarıyla tespit etti. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında yapılan çalışmalar sırasında kale kalıntılarına rastlayan Tetik, Osmanlı arşiv belgeleri ve kroniklerden elde ettiği verilerle bu keşfin doğruluğunu kanıtladı.
Metin Tetik’in arazi çalışmaları neticesinde, Gelibolu Yarımadası’nın pek çok noktasında kale kalıntılarına ulaşıldı. 1475 tarihli Gelibolu Defteri’nde “Karye-i Umur-Beğlü Cinbi/Çimpe dahi derler” şeklinde geçen belgeler, Tetik’in çalışmasına önemli bir referans oldu. Yapılan çalışmalar sonucunda, Yeniköy’e 2 kilometre mesafedeki Cintepe-Cinbasar Tepe’de Çimpe Kalesi’ne ait olduğu düşünülen kalıntılar bulundu.
Metin Tetik’in belirttiğine göre, Çimpe Kalesi kalıntılarının bulunduğu alanın Saros Körfezi ve Evreşe’yi görmesi, Yeniköy’deki yerleşimin Çimpe Kalesi’ne işaret etmesine neden oldu. Bu veriler, Mimar Sinan Üniversitesi’nden bir hocanın yaptığı araştırmalarla da desteklendi ve kalıntıların Antik dönem Bizans kalesine ait olduğu belirtildi.
Çimpe Kalesi’nin bulunduğu noktanın önemine vurgu yapan Tetik, Türklerin Rumeli’ye ilk geçiş noktasının karşısında olması ve Osmanlı fethi güzergahıyla uyumlu kalelerin Çimpe’den sonra geldiğini belirtti. Ayrıca, tarihî belgelerle de desteklenen bu keşfin, bölgenin 1. derece SİT alanı ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.