Çocukluk döneminde kalp hastalıklarını engellemenin sırrı!
Kalp Hastalığına Çocukluktan Başlamak: Önlemler
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), obezitenin ABD’deki her 5 çocuktan 1’ini etkilediğini söylüyor. Bilim insanlarına göre, çocuklukta başlayan beslenme ve egzersiz alışkanlıkları, kalbin geleceğini belirliyor. İŞTE ÇOCUKLUKTA BAŞLAYIP ÖNLENEBİLEN YETİŞKİN KALP HASTALIĞI NEDENLERİ:
- Obezite
- Arterlerde plak (veya yağ birikintileri) oluşumu
- Kolesterol seviyelerindeki sağlıksız değişiklikler
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- Sigara dumanına maruz kalma
- Fiziksel egzersiz eksikliği (hareketsiz yaşam tarzı)
- Sağlıksız beslenme
YETİŞKİN HASTALIKLARI ÇOCUKLUK ÇAĞINA İNDİ:
Dr. Seçkin, çoğu ailenin çocuklarda insülin direnci ve damar sertliği olabileceğini tahmin etmediğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Bunların orta yaşlardan sonra görülen sorunlar olduğuna inanılıyor. Günümüzdeki yaşam tarzı ve beslenme şekli, tüm bu sorunları çocukluk çağına çekmiştir.”
Dr. Seçkin’e göre, yapılan çalışmalar doğuma kadar aktif bir hayat sürdüren ve hareket eden annelerin bebeklerinde damar sertliğinin daha az geliştiğini gösteriyor. Aynı şekilde hamilelikte sağlıklı beslenme ve aşırı kilo almamak da bebeğin kalp-damar sağlığı açısından oldukça önemli.
AZ HAREKET ETMEK KALBİ ZORLUYOR:
Yanlış beslenme kadar az hareket etmenin de zararlı olduğunu belirten Seçkin, bu durumun yağ dokusundan kronik iltihaba yol açan maddelerin salgılanmasını artırdığını ve ciddi anlamda kalp damar hastalığı riskini tetiklediğini söyledi. Ayrıca kas kitlesinin yağlanması ve azalması da kalbi ve damarları zorluyor.
SİGARA İÇİLEN ORTAMDA BÜYÜYEN ÇOCUKTA RİSK ARTIYOR:
Pasif içiciliğin damar yapısını bozduğunu belirten Dr. Seçkin, sigara içilen bir ortamda büyüyen çocuklarda ileri yaşlarda damar sertliği riskinin arttığını vurguladı. Ayrıca dünya istatistikleri, 11-17 yaş arasındaki gençlerin %7’sinin sigara içtiğini göstermektedir. Bu da kalp-damar hastalıklarına neden olan önemli bir faktördür.
AKTİF YAŞAM TARZI HASTALIK RİSKİNİ AZALTIYOR:
Hastalıktan korunmada en önemli engelin aktif bir yaşam tarzı olduğunu belirten Seçkin, çocukların her gün minimum bir saat ve düzenli olarak hareket etmeleri gerektiğini, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri gerektiğini ve sigara içilen ortamlardan uzak durmaları gerektiğini öneriyor. Yapılan çalışmalar, aktif yaşam tarzının hastalık riskini azalttığını gösteriyor.