Çobanlık işi için 100 bin lira maaş teklifine rağmen uygun aday bulmakta zorluk çekiyorlar
Yayla ve Mera Yasakları Hayvancılığı Bitme Noktasına Getiriyor
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, hayvancılıkla geçinen aileler ve çiftçiler, yayla ve meralara gitme hazırlıkları yaparken engellerle karşı karşıya kalıyor. Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, hayvan yetiştiricilerinin çevre illerdeki mera ve yaylalara yaya gitmelerini 1 Mayıs ile 1 Haziran arasında yasaklayan valilik kararıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
Sezer, Elazığ Valiliği’nce yayımlanan kararname ile küçükbaş hayvanların yaylalara yaya gitmesinin yasaklandığını belirtti. Göçer hayvancılık yapanların mecburen bu yasakla baş etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Sezer, yaylaların bir ay sonra açılacağını, ancak bu sürede yolda kalmak zorunda olduklarını söyledi. Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş ve Erzurum’daki yaya gidişlerinin kapatılmasının hayvan yetiştiricilerini zor durumda bıraktığını belirtti.
Sezer, artan zorluklarla karşı karşıya kalan hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade ederek, çoban bulmakta güçlük çektiklerini ve bu durumun hayvancılığı olumsuz etkilediğini vurguladı. Büyükbaş hayvan çobanlarının ücretlerinin 100 bin liraya kadar çıktığını ancak vasıfsız eleman bulmanın zor olduğunu belirtti.
Hayvancılığın devlet desteği olmadan ayakta kalamayacağını belirten Sezer, kırsal alanlardaki insanların tutulmasının ve gençlerin hayvancılığa teşvik edilmesinin önemine değindi. Mera sorunlarının da hayvancılığı olumsuz etkilediğini belirten Sezer, hayvan otlatmak için meralara ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda acil çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
Hayvancılık sektöründe yaşanan zorluklara dikkat çeken Sezer, çözüm bekleyen konuları Cumhurbaşkanı’na, bakanlara, siyasi temsilcilere ve yetkililere ileterek, sektörün ayakta kalabilmesi için müdahale çağrısında bulundu.