Çin’de Filipinli bir komutanın ses kaydı bulundu!
İkinci Thomas Sığı’nda Filipin Gemisinin Karaya Oturmasıyla İlgili İddialar
Çin ve Filipinler arasındaki ihtilaflı ikinci Thomas Sığı’na yapılan ikmal seferleri hakkında Filipin ordusunun Güney Denizi’nden sorumlu Batı Cephesi Komutanı Amiral Alberto Carlos’a ait olduğu iddia edilen ses kaydı ortaya çıktı. Manila Times’ın haberine göre, Carlos’a ait olduğu doğrulanamayan kayıtta, komutanın Çinli bir diplomat ile yaptığı görüşmede ikmal seferlerinin detaylarını ele aldığı ileri sürüldü. Görüşmede, Carlos ve Çinli diplomattan ikmal seferlerine yalnızca 1 sahil güvenlik gemisi ile 1 sivil geminin katılması konusunda anlaşmaya varıldığı ve Filipinlerin seferlerden en az 2 gün önce bilgilendirilmesinin istendiği aktarıldı.
Filipin ordusu sözcüleri iddiayı yalanlarken, Çin daha önce eski Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile gizli bir mutabakata vardığını iddia etmişti. Mutabakat kapsamında, ihtilaflı adaların çevresinde balıkçılığa izin verilirken, donanma ve diğer resmi gemilerin belirli bölgelere erişiminin kısıtlanması üzerinde anlaşıldığı ileri sürülmüştü. Filipinler bu iddiayı reddederken, Çin ise denizlerde yaşanan sıkıntıların nedeninin bu mutabakatın bozulması olduğunu savunuyor.
Çin ayrıca Duterte’nin İkinci Thomas Sığı’nda karaya oturan savaş gemisine yapılacak ikmal seferlerine izin verdiğini, ancak inşaat malzemesi taşınmaması şartıyla müsaade ettiğini iddia ediyor. Hem Duterte hem de devlet başkanı Ferdinand Marcos Jr. tarafından bu iddialar reddedilmişti. İkinci Thomas Sığı, Filipinler’in kontrolünde olan ve iki ülke arasında ihtilaflı deniz bölgeleri arasında yer alıyor. Gemiye ikmal sağlamak için Filipin gemileri bölgeyi ziyaret ederken, Çin geminin bölgede yasa dışı olduğunu ve geri çekilmesini talep ediyor.
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkeler arasında uzun süredir egemenlik ihtilaflarının yaşandığı önemli bir bölge konumunda. Çin, bölgenin büyük kısmı üzerinde egemenlik iddia ederken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da yeraltı kaynakları açısından zengin bölgede hak iddia ediyor. Çin’in bölgede askeri unsurlar ve sivil gemilerle varlık göstermesi, uluslararası toplumun tepkisine neden olurken, Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığı yönünde karar vermişti.