Antalya’da 40 Yıl Sonra Yetişen Bitki: İklim Değişikliğinin Etkileri Belli Oluyor!
Antalya’da Kahve Üretimi Yaygınlaşıyor
Antalya, turizminin yanı sıra örtü altı üretimle de dikkatleri üzerine çekiyor. Gazipaşa’nın ardından Manavgat’ta da muz üretiminin yaygınlaşmasıyla tropikal meyve üretiminin merkezi haline geldi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM) ise iklim değişikliğiyle birlikte kentte üretimi mümkün olan bitkiler üzerine araştırmalarını sürdürüyor. 40 yıl önce açık alanda denenen ancak başarılı olunamayan kahve bitkisi, BATEM mühendisleri tarafından örtü altı üretimle başarıyla yetiştirilmeyi başardı. Fidanları 2 yaşına gelen kahve bitkisi, önümüzdeki yıl meyve vermeye başlayacak ve 5 yaşına geldiğinde 5 kilo yaş meyveden 1 kilo kahve elde edilebilecek.
BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Dilek Güven, kahve bitkisinin çiftçiler için alternatif bir ürün oluşturması için uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Akdeniz sahil şeridinde yetişebilmeyen meyve türlerinin artık yetiştirilir hale geldiğini vurgulayan Dr. Güven, muzu uzun yıllardır yetiştirdiklerini ancak muz üretiminin maliyetli olduğunu söyledi. Seraların yapılarak üreticilerin artık muz yetiştirip satabildiğini dile getirdi.
Kahvenin de muz gibi belirli iklim şartları istediğini ifade eden Dr. Güven, “Muzun yanında alternatif olarak kahvenin de yetiştirilebileceğini göstermek istiyoruz. Her geçen gün artan talep var. Telefonla arayanlar olduğu gibi ürünü incelemeye gelenler de var” dedi.