30 Nisan 1919 tarihinde Atatürk, heyecandan dudaklarını ısırdığını hatırlıyor!
BUGÜN, 19 MAYIS… MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SAMSUN’A ADIM ATTIĞI GÜNÜN 105. YILINDA
DR. NAİM BABÜROĞLU HABERTÜRK’E ANLATTI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vatanı işgal altında olan bir milletin kahraman evlatlarındandır. Atatürk, Milli Mücadele’ye nasıl başladığını ve Samsun’a giderken neler hissettiğini, Dr. Naim Babüroğlu aracılığıyla HABERTÜRK’e anlattı.
MONDROS İLE OSMANLI DEVLETİ FİİLEN SONA ERDİ
Osmanlı Devleti’nde yaşanan toprak kayıpları, 1683’te İkinci Viyana Kuşatması ile başladı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ve 1912-1913 Balkan Faciası’nda toprak kayıpları yaşayan Osmanlı Devleti, 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile fiilen sona erdi.
MUSTAFA KEMAL PAŞA, SAMSUN’A NASIL GÖREVLENDİRİLDİ?
Mustafa Kemal Paşa, İçişleri Bakanı Mehmet Ali Bey’in önerisiyle Samsun’a gönderildi. İşgal tehdidi altındaki Samsun’da doğu vilayetleri için Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal, Milli Mücadele’yi başlatmak için harekete geçti.
İSTANBUL’DA YENİ TÜRK DEVLETİNİ PLANLAMIŞTIR
Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da bulunduğu süre boyunca, Milli Mücadele’nin temellerini atan isimlerle fikir alışverişinde bulundu. Şişli’deki günleri, vatanın kurtuluş reçetesinin yazıldığı ve yeni Türk devletinin planlandığı dönem olarak değerlendirilir.
ARKADAŞLARIYLA FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNUR
İstanbul’da bulunduğu süre zarfında, Milli Mücadele’de görev alacak isimlerle fikir alışverişinde bulunan Mustafa Kemal, vatan için adımlar atmaya hazırlanıyordu.
ORDU MÜFETTİŞLİĞİ GÖREVİNİ ÜSTLENMİŞTİ
Samsun’a gönderilen Mustafa Kemal, işgal altındaki bölgelerdeki Türkleri örgütleyerek Millet için mücadeleyi başlattı. Yetkisiz bir sivil olarak hareket eden Mustafa Kemal, Milli Mücadele’yi devletin verdiği yetki ve makamla değil, milletin kendisine olan inancı ve güveniyle yürütmeye karar verdi.
SAMSUN, MİLLİ MÜCADELENİN İLK ADIMIDIR
Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak bastığı gün, işgal altındaki bir ülkenin kurtuluş mücadelesi başlamış oldu. Resmi görevi sona eren Mustafa Kemal, artık sadece sevdiği askerlik mesleği ile değil, milletin gücü ve inancıyla yeni Türkiye’nin temellerini atmaya hazırlanıyordu.
ATATÜRK CUMHURİYET’İ GENÇLERE EMANET EDER
Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i gençlere emanet ederek Türkiye’nin geleceğine olan inancını ifade etti. Gençlik kavramını, yaş sınırı dışında, yenilikçi ve ileri görüşlü düşünceyi ifade etmek için kullanan Atatürk, Türk gençliğine Cumhuriyet’i armağan etti.