16 kentin obruk riski taşıdığı duyuruldu!
Konya Havzası’ndaki Yer Altı Sularının Çekilip Obrukların Oluşumu
2 bin 200 üzerindeki yer altı suyu çekilip, toprağın çökmesiyle oluşan obruklar özellikle Karapınar ilçesinde yoğunlaşmış durumda. Son yıllarda Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de artış gözleniyor.
Risk Haritası İçin Afet ve Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Konya Teknik Üniversitesi İş Birliği
AFAD ile Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi, risk haritası oluşturmak üzere çalışmalara başladı. 3 yıl sürecek olan projenin sonucunda Konya Ovası’nda risk haritası tamamlandı ve bu çalışmalar tüm Türkiye geneline yayılacak.
Obruk Oluşumunun Temel Nedeni: Kuraklık
Jeolojik özelliklere bağlı olarak obrukların artış gösterdiği belirtilirken, iklim değişikliği ve kuraklık temel nedenler arasında yer alıyor. Bölgedeki aşırı su talebinin de obruk oluşumuna katkı sağladığı vurgulanıyor.
Obruk Sayısının Belirlenmesi ve Obruğa Duyarlı Alanlar
Yapılan çalışmalar neticesinde bölgede 700 civarında derin obruk ve bin 500’den fazla sığ obruk yapısı tespit edildi. Obruk oluşumunun sürdüğü belirtilirken, Konya’da obruklara duyarlı alanlar için harita oluşturuldu ve planlamalarda bu haritanın dikkate alınacağı ifade edildi.
Diğer İllerde de Obruk Oluşumu
Konya’nın çevresinde ve Türkiye genelinde obruk oluşumu görülen iller arasında Karaman, Aksaray, Niğde, Ankara, Eskişehir, Sivas, Çankırı, Yozgat, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır, Afyonkarahisar, Denizli, Manisa gibi iller yer alıyor. AFAD ekipleri ve teknik personelin obruklar konusunda bilgilendirildiği eğitim seminerleri düzenlendi ve Türkiye geneline obruk risk haritasının yayılacağı açıklandı.