KÜLTÜR SANAT

Dünya’nın En Derin Çukuru Hangısı ve Hangi Özelliklere Sahip?

Dünya’nın En Derin Çukuru: Mariana Çukuru

Mariana Çukuru, dünya üzerinde bilinen en derin nokta olması ile dikkat çeker. Guam Adasının güneybatısında, Endonezya ile Japonya arasında bulunan Mariana çukuru, bu iki ülkeye eşit uzaklıkta yer almaktadır.

Mariana çukurunun en derin noktası 10.994 metredir ve uzunluğu 2542 kilometre, genişliği ise yaklaşık 69 kilometredir. Oluşumu, Mariana plakası ile Pasifik plakasının çarpışması sonucunda meydana gelmiştir.

Mariana çukurunda yaşam belirtileri bulunmaktadır. Aşırı basınçlı ve soğuk ortamlarda yaşayan balıklar, yengeçler ve mikroorganizmalar bu bölgede hayatta kalabilmektedir. Hayatın temel kaynağı, 300 dereceye varan volkanik püskürmeler ile buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir.

1951 yılında Challenger II gemisi ile gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda Mariana Çukuru keşfedilmiştir. 1960 yılında Trieste isimli batiskaf, 10916 metre derinliğe inerek Mariana çukuru içerisine inen ilk insanlar Jacques Piccard ve Teğmen Donald Walsh olmuştur.

Mariana Çukuru, Everest Dağı’nın yüksekliğinden bile daha derindir. İlk ölçümlere göre 11521 metre derinliğe sahip olduğu tahmin edilen çukur, sonraki ölçümlerde 10916 metre olarak belirlenmiştir. İniş ve çıkışla birlikte toplam 5 saat süren keşif, dünyanın en derin noktasına yapılan unutulmaz bir yolculuk olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu