Agnostiklik: Bilmediğini veya kesin bir şekilde inanmadığını kabul eden kişi ya da inanç sistemi. Agnostisizm ise, belli bir konuda kesin bir inanç ya da bilgiye sahip olmayı reddeden felsefi bir tutumu temsil eder.
Agnostik Nedir ve Agnostisizm Akımı
Agnostik ne demek sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir: Agnostik Türkçede bilinmezcilik demektir.
Agnostik kime denir şeklindeki soruya verilebilecek en doğru yanıt ise şu şekilde olabilmektedir: Kendisini hiçbir dinin mensubu olarak hissetmeyen ve her şeyin bilinmez olduğuna inanan bireylere agnostik denir.
Agnostisizm, Tanrının var olduğunun yahut da yok olduğunun kanıtlanamayacağına, Tanrının var olup olmadığını bilmenin olanaksız bir durum olduğuna inanır. Agnostisizm bu yönden önemli bir doğruluk payı taşımaktadır. Tanrının var olduğu ya da yok olduğu deneysel olarak kanıtlanabilir bir durum olma özelliği taşımamaktadır.
Agnostik kavramını ilk defa kullanan kişi olarak tarihe geçen isim bir İngiliz olan Thomas Henry Huxley olmuştur.
Agnostisizm, ateizm ile aynı düşünce biçimi değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını ya da var olamayacağını savunan bir düşünce akımıdır. Ancak agnostisizm, tanrının var olup olmadığı konusunun bir bilinmezlik olduğunu ya da asla bilinemeyeceğini savunan bir düşüncedir.
Estağfurullah Kelimesinin Anlamı ve Kullanımı
Estağfurullah kelimesi TDK’ya göre, bir hatanın, ayıbın ortaya çıkması durumunda duyulan pişmanlık, özür ve bağışlama temennisini ifade eder. Bu kelime genellikle olumsuz bir durumda, saygı ve minnet ifadesi olarak kullanılır.