Tunceli’de İki Kale Yerleşimi ve İki Açık Hava Tapınağı Alanı Bulundu
Doç. Dr. Serkan Erdoğan ve Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Çakırca’nın Keşfi: Tunceli’de Yeni Kale Yerleşimleri ve Açık Hava Tapınakları
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serkan Erdoğan ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Çakırca tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında Tunceli’de muhteşem keşifler yapıldı.
İki kale yerleşimi ve yeni açık hava tapınak tipi keşfedilerek Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nin 61. sayısında yayınlandı.
Doç. Dr. Serkan Erdoğan, keşfedilen kalelerin birinin Hozat-Çemişgezek-Ovacık üçgenindeki Masumu-Pak Kalesi diğerinin ise Nazımiye’nin doğusundaki Peri Çayı kıyısındaki Aşağı Harik (Doluca) adındaki kale yerleşimi olduğunu belirtti. Bu kalelerde, daha önce bilinmeyen bir tapınak tipi ortaya çıktı.
Inşa edildiği tarihin M.Ö. 9.-8. yüzyıla dayandığı tahmin edilen tapınaklar, oluklara sahip kayaya oyulmuş sunaklar şeklinde görülüyor. Bu tapınakların yerel tanrılara mı yoksa büyük tanrılara mı adandığının hala bir muamma olduğunu söyleyen Erdoğan, kalede bulunan “Moro Sur (Kırmızı Yılan)” adlı kutsal mekanın hala şifalar arayan ziyaretçileri ağırladığını belirtti.
Yılan motifiyle öne çıkan bölgedeki tapınakların geçmişinin çok eskiye dayandığını ifade eden Erdoğan, Moresur efsanesinin özgün ve otantik bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Bu keşifler, bölgenin tarihi ve arkeolojik zenginliklerine yeni bir ışık tutuyor.