GÜNDEM

KVKK Başkanı Bilir’den: Veri işleme ve veri aktarımı için sınırsız yetki ve denetimsizlik mümkün değil

7. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi’nde Bilir’den Önemli Açıklamalar

Bilir’in katıldığı 7. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi’nde önemli açıklamalar yapıldı. 1 Haziran’da yürürlüğe girecek olan değişiklikler hakkında bilgi veren Bilir, özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesi, yurt dışına veri aktarımı, kabahatler ve geçici madde olmak üzere 4 maddede değişikliklerin olacağını belirtti. Ancak, Bilir vurguladı ki; bu değişiklikler ‘sınırsız veri işleme’ ya da ‘denetimsiz veri aktarımı’ anlamına gelmemeli.

İşte dikkat çeken nokta ise 6’ncı maddede yapılan değişikliklerin veri işleme şartlarını genişletirken, yurt dışına veri aktarımının denetimli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulamasıydı.

Özel nitelikli kişisel veri kategorilerinin yeni değişiklikte de korunduğuna ve işleme şartları bakımından önemli değişiklikler olduğuna da değinen Bilir, bu yeni düzenlemelerin Genel Veri Koruma Tüzüğü hükümleri dikkate alınarak getirildiğini ifade etti.

Yurtdışına veri aktarımında ise aşamalı bir sistem oluşturulduğunu söyleyen Bilir, üç temel başlık altında yöntemlerin sıralandığını belirtti. Yeterlilik kararı, uygun güvencelere dayalı aktarım ve istisnai aktarım halleri olarak belirtilen yöntemlerin işleyişine dikkat çekti.

Veri aktarımı yapılacak ülkelerin güvenli ülke statüsünde olması gerektiğini ve veri korunmasını taahhüt etmelerinin şart olduğunu belirten Bilir, kurumların bu konuda gerekli tespitleri yapacaklarını dile getirdi. Ancak henüz bir ülkenin güvenli ülke olarak belirlenmediğini de açıklamalarına ekledi.

Bu önemli açıklamaların ardından plaket takdim töreni yapılarak etkinlik sona erdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu