GÜNDEM

Köse, istihbarat ve güvenliği akademik bir bakış açısıyla değerlendirecek.

Milli İstihbarat Akademisi’nden Büyük Vizyon: Türkiye’nin İstihbarat Alanındaki Akademik Geleceği

Prof. Dr. Talha Köse’nin Sunduğu Gelecek Vizyonu..

MİA tarafından düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, Türkiye’nin istihbarat alanındaki köklü geçmişine vurgu yaptı. Köse, artık bu birikimin akademik anlamda tartışılması ve kavramsallaştırılmasının önemli olduğunu belirtti.

“İstihbarat çalışmaları bilimsel bir araştırma alanı olarak dünyada çalışılıyor,” şeklinde konuşan Köse, “Üniversiteler ve düşünce kuruluşları istihbarat çalışmaları alanında yeni kavramlar, teoriler ve yöntemler ortaya koyabiliyor. Artık Türkiye’nin de kendi kavramlarını, teorilerini ve yöntemlerini bilimsel anlamda ortaya koyması önem taşıyor. Bu alanda akademik çalışmalarla bilimsel bilgi üretmek, Türkiye’nin istihbarat birikiminin gelecek vizyonunda önemli rol oynayacaktır.”

Köse, MİA’nın iddialı bir şekilde istihbarat çalışmaları alanında yer alacağını belirterek, Türkiye’de bilimsel anlamda bir istihbarat topluluğu oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi. “Türkiye’de istihbarat konusunda çalışan ve bilgi üreten akademisyenler, uzmanlar ve ilgili kişilerden oluşan bir topluluk kurmayı amaçlıyoruz,” dedi.

MİA Başkanı, kuruluşun bünyesinde açacakları lisansüstü programlara da değindi. İstihbarat ve Güvenlik Enstitüsü bünyesinde dört farklı yüksek lisans programı açacaklarını belirten Köse, bu programların Türkiye’nin stratejik önceliklerini göz önünde bulundurarak şekillendirildiğini ifade etti.

Ayrıca, MİA bünyesinde kurulacak Dil Okulu ve Analiz Okuluyla Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kritik dillerde eğitim verilmesi ve eleştirel düşünce konusunda destek sağlanması planlandığını söyledi.

MİAnın faaliyetlerinin odak noktasının Türkiye’nin stratejik öncelikleri doğrultusunda bilimsel araştırma faaliyetleri olduğunu belirten Köse, öğrencilere araştırma ve proje imkanları sunacaklarını vurguladı.

Son olarak, Milli İstihbarat Akademisi’nin yeni raporuna da değinildi. “Terörizmle Mücadele ve Türkiye: DEAŞ/Horasan Yapılanması” başlıklı rapor, Orta Asya üzerinden yeni bir radikalleşme ve terör dalgası yaratma stratejilerini ele alıyor ve Türkiye’nin DEAŞ/Horasan yapılanmasıyla mücadelesini incelemekte.

MİA, Türkiye’nin istihbarat alanındaki geleceğine yön veren önemli bir aktör olarak adından söz ettirmeye devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu