Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci’den önemli bilgi: Panik atak belirtilerinden dört tanesinin varlığı durumunda yaşanıyor olabilirsiniz
Anksiyete, Panik Atak ve Panik Bozukluğu: Ayırt Edilmesi ve Yönetilmesi
Bir insanın anksiyete, panik atak veya panik bozukluk yaşamamış olması çağımızda artık oldukça zor. Bu kavramlar genellikle karıştırılan terimler arasında yer alıyor. Başka bir deyişle, kişinin hissettiği anksiyete bazen panik atak olarak yanlış bir şekilde tanımlanabiliyor. Bu nedenle, her birinin ne olduğunu ve nasıl görülebileceğini bilmek, kişinin kendi durumunu anlamasına yardımcı olabilir.
Panik atak, insanın bir tehlike algıladığı durumlara doğal bir tepki vermesidir. Örneğin, ormanda dolaşırken aniden karşınıza bir yılan çıktığını düşünün. Bedeniniz, bu tehlikeye karşı hızlı bir şekilde tepki vermeye hazırdır. Kalbe daha fazla kan pompalanması, kasların gerilmesi, hızlı nefes alıp verme, terleme gibi fizyolojik tepkiler bu durumun bir sonucudur. Panik anında vücut, bizi tehlikeden korumak için tüm gücünü seferber eder.
Panik bozukluk ise, görünürde herhangi bir sorun olmaksızın şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren bir kaygı bozukluğudur. Panik atakların sürekli tekrarlaması sonucu panik bozukluk ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, kişinin anksiyete, endişe, panik ve stres gibi duyguları düzenli olarak ve genellikle belirli bir sebep olmaksızın yaşamasıyla tanımlanır. Panik ataklar aniden başlar, şiddetleri artar, belirli bir süre devam eder ve kendiliğinden son bulur. Panik bozukluk ise bu ataklar arasında sürekli bir panik hissiyle yaşamak ve olası kötü sonuçlara karşı sürekli kaygı duymak şeklinde kendini gösterir.
Anksiyete ise, ortada herhangi bir tehlike olmasa da kişinin hissettiği huzursuzluk ve tedirginliğe verilen isimdir. Kaygı aslında belirli bir dereceye kadar yararlıdır. Tehlikeli durumlarla başa çıkmak için bir savunma mekanizması olarak işlev görür. Kaygı, kişiyi potansiyel tehlikelere karşı uyarır, odaklanmasını ve önlem almasını sağlar. Kişinin yaşadığı bölgede güvenlik endişesi varsa, kamera takarak çevreyi daha güvenli hale getirebilir.
Panik atak ile anksiyete arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Panik atağın ani, beklenmedik ve şiddetli belirtilerle karakterize olması önemli bir ayırıcı özelliktir. Panik atağın içinde genellikle anksiyete bulunur ancak anksiyetede yaşanan duygular genellikle daha hafif ve daha uzun süreli olabilir. Bu nedenle, anksiyete ve panik atak arasındaki farkları anlamak, kişinin kendini ve başa çıkma yöntemlerini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.
Anksiyete, panik atak ve panik bozukluğu gibi durumlarla karşılaştığınızda, derin nefes alma egzersizleri, anda kalma pratiği, düzenli egzersiz yapma gibi yöntemlerle bedeninizi ve zihninizi sakinleştirmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca, düşünce tarzını değiştirme, sosyal destek arama, profesyonel yardım alma gibi adımlar da kaygı ve panik ataklarla başa çıkmada önemli olabilir. Unutmayın, herhangi bir psikolojik rahatsızlıkta profesyonel yardım almak her zaman hayat kurtarıcı olabilir.