GÜN ORTASI

Marmara Denizi’nde Alarm Zilleri Çalıyor: Uzmanlar Müsilaj Tehlikesi Hakkında Uyarıyor!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’dan Marmara Denizi’nde Yaşanan Değişimler Üzerine Uyarılar

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ndeki deniz suyu renk değişimleri ve artan deniz anası popülasyonuna dikkat çekti. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın ve besin birikmesinin deniz ekosisteminin dengesini bozduğunu vurgulayan Sarı, kirlilik ve plansız avcılık yöntemlerini sorunun temel sebepleri olarak işaret etti.

Sarı, 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Deniz suyu sıcaklıkları hızla yükseliyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle su tabakaları karışarak alg çoğalmasına zemin hazırlıyor. Su yüzeyine çıkan besinler ve yüksek su sıcaklığı alglerin hızla çoğalmasına neden oluyor. Bu durum, denizin renginde gözle görülür değişimlere yol açıyor,” ifadelerini kullandı.

İlkbahar mevsiminde olan bir dönemde olduğumuza dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sarı, rüzgarla ve akarsularla taşınan polenlerin de alg çoğalması sürecine katkı sağladığını aktardı. Laboratuvarda incelenen örneklerde alg çoğalmasının belirgin olduğunu belirten Sarı, deniz anası popülasyonunun artmasıyla ilgili olarak ise, “Denizi kirletiyoruz ve aşırı besin birikmesine neden oluyoruz. Bu besin tuzları, alglerin çoğalmasını hızlandırıyor ve deniz anası gibi organizmaların artmasına yol açıyor,” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde yaşanan bu ekolojik dengesizliklerin düzeltilmesi ve denizle sağlıklı bir ilişki kurulması için 22 maddelik eylem planının hemen hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Denizi kirletmeye devam ettiğimiz sürece müsilaj geri gelecek. Denizle yanlış ilişkimizi düzeltmek için harekete geçmeliyiz. Bu, herkesin sorumluluğunda olan bir meseledir,” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu