GÜN ORTASI

Kuraklık Tehlikesi Ayyuka Çıktı

Ocak Ayından İtibaren Türkiye’de Hızla Artan Kuraklık Tehlikesi

Küresel ısınma ve kirlilik gibi etkenlerin etkisiyle sulak alanlardaki su kayıpları her geçen yıl artarken, Türkiye’yi de etkileyen olumsuz hava şartları her geçen gün daha belirgin hale geliyor. 2024 yılı, uzun yıllar ortalamasına göre oldukça sıcak geçti ve Nisan ayı, son 53 yılın en sıcak Nisan ayı olarak tarihe geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2024 Nisan ayında Türkiye genelinde şiddetli kuraklık yaşanmaktadır. Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritalarına göre neredeyse Türkiye’nin yüzde 70’i ‘şiddetli kuraklık (acil durum)’ seviyesindedir.

Ayrıca Standart Yağış İndeksi (SPI) haritalarına göre Orta Karadeniz, Antalya’nın batısı, Uşak-Kütahya, Bolu ve Kırşehir gibi bölgelerde ‘olağanüstü kuraklık’ görülmektedir. Bu durum, Türkiye genelinde yağışlarda yüzde 50’ye varan düşüş yaşandığını göstermektedir.

Nisan ayında gerçekleşen yağış miktarları normalinin altında kalırken, özellikle Karadeniz bölgesinde son 64 yılın en düşük yağış seviyeleri kaydedilmiştir. Diğer yandan, Hakkari’de en fazla yağış gerçekleşirken, Karadeniz’de ise en az yağışın düştüğü tespit edilmiştir.

Türkiye genelinde yağışlı gün sayıları da azalmıştır. 1991-2020 ortalama yağışlı gün sayısının 10,8 olduğu Türkiye’de, bu nisan ayında bu sayı 5,9 güne kadar düşmüştür.

Bölgesel olarak bakıldığında, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağışlarda ciddi azalmalar yaşandığı görülmektedir. Bu durum Türkiye genelinde kuraklık tehlikesinin arttığını işaret etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu