GÜN ORTASI

Güneydoğu’dan Tehlikeli Kamçıcılar

Dicle İlçesi’nde Geleneksel Kamçı Şenliği: Güneydoğunun Gladyatörleri

Dicle İlçesi’ne bağlı Pirhadyan köyü, asırlardır her yıl Mayıs ayında yapılan geleneksel kamçı şenliğine ev sahipliği yapıyor.

Şeyh Şerif ziyaretinin ardından gerçekleşen kamçı şenliğinde gençler, yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Dicle Baraj gölü yakınlarındaki arenada güç gösterisinde bulunuyorlar.

Önceden hazırlanan sarılı poşulardan yapılan kamçılarla kavgaya tutuşan gençler, çevre köylerden ve şenliğe katılanlarla gösterişli bir mücadele sergiliyor ve kalabalık tezahüratlarla destekleniyor.

Yaklaşık 4 bin kişinin izlediği bu kamçı gösterisi, adeta antik Roma’daki gladyatör mücadelelerini anımsatıyor. Hakemlerin olayların büyümemesi için sıkı bir kontrol sağladığı şenliklerde gençlerin güç gösterisi büyük ilgi görüyor.

Etkinliğe katılan Hüseyin Suvar, bölgede 700 yıl öncesine dayanan kamçılı gösterilerin uzun bir geçmişe sahip olduğunu ve bu gösterinin ziyaret ve anma programının ardından gerçekleştiğini vurguluyor. Bölgede baharın gelişiyle başlayan etkinlikler, adaklar, dilekler ve kamçı gösterileriyle renkleniyor.

600-700 yıl öncesine dayanan kamçı gösterilerinin İran’dan buralara geldiği biliniyor ve bu geleneğin bugüne kadar canlılığını koruyarak devam ettiği görülüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu