Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yangınlar için “Erken Uyarı Sistemi” geliştirdi.
Bakanlık, MEUS ile Orman Yangınlarına Karşı Alınan Önlemleri Açıkladı
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, MEUS’un temelinde sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren algoritma bulunuyor. Sistem, orman yangını çıkma riski bulunan bölgeleri anlık olarak haritalandırıyor, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye göre, MEUS ile saatlik olarak takip edilen veriler doğrultusunda olası yangın tehlikelerine karşı önceden tedbir alınmasının sağlandığını vurguladı. MEUS, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yerli ve milli bir yazılım olarak geliştirilmiş olup sıcaklık, nem ve rüzgar verilerinden yararlanarak Türkiye için orman yangını tehlike haritalarını hazırlıyor.
Sistemin içeriğinde rüzgar hızı ve yönü, sıcaklık ve nem haritaları bulunuyor. Tehlike oranları yüzde olarak sınıflandırılıp Türkiye haritası üzerinde renklendirilerek detaylı bir analiz sunuluyor. Orman sahaları 7 gün 24 saat taranarak anlık takip ediliyor ve Orman Genel Müdürlüğü ile de veriler paylaşılıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Hakan Doğan ise yaz mevsimiyle birlikte artacak sıcaklıkların yangın riskini artırabileceğini belirtti. Beşeri faktörlerin de orman yangınlarında etkili olduğunu vurgulayan Doğan, MEUS’un geniş alanlara yayılması muhtemel yangınlarla ilgili planlamalarda büyük önem taşıdığını ifade etti.
Orman Genel Müdürlüğü’nün MEUS’u aktif olarak kullandığını ve elde edilen verileri hem Orman Genel Müdürlüğü hem de AFAD ile paylaştığını belirtti. Dolayısıyla, MEUS’un orman yangınlarıyla mücadelede ne denli önemli bir rol oynadığı açıkça ortaya konmuş oldu.