GÜN ORTASI

Bergama’da otladıkları meradaki sudan içen 10 keçi hayatını kaybetti, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü soruşturma başlattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bergama’da Keçilerin Zehirlenmesine Neden Olan Arıtma Tesisi Hakkında İnceleme Başlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıllarda Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerindeki katı atıkların bertarafı için Bergama’ya Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi kurdu.

ARITMA TESİSİ OCAK AYINDA DEVREYE ALINDI İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Ocak ayında tesise gelen çöplerden sızan atık suların arıtılması için ‘ileri biyolojik atık su arıtma tesisi’ni Tunç Soyer’in katıldığı bir törenle devreye soktu.

Dün arıtma tesisinin yakınlarında bulunan Armağanlar Köyü’ne ait merada otlayan keçiler, zehirlenerek bir bir ölmeye başladı. Keçilerin arıtma tesisinden çıkan suyu içtikten kısa bir süre sonra bulundukları yere yığıldıklarını fark eden çoban, zehirlenmeye karşı keçilere ilaç enjekte etse de 10 keçi telef oldu.

Yaşanan gelişme sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü olayla ilgili inceleme başlattı. İl müdürlüğüne bağlı ekipler keçilerin içtiği iddia edilen arıtma tesisi çıkış suyundan numune alıp analiz için laboratuvara gönderdi.

Yerel bir haber kanalına açıklama yapan Armağanlar Köyü’nden Mehmet Toz, keçilerin atık tesisinden sızan sudan içtikten sonra öldüğünü düşündüklerini söyledi. Toz, ‘Saat 17.00 sularında köyden bir keçi sürüsü katı atık tesisinden meraya salınan sudan içtikten takribi 10 dakika sonra ölmeye başlıyor. 9 tane hayvan hemen ölüyor. Çoban arkadaş veterinere ulaşarak enjeksiyonluk çözelti istiyor.’ Dedi.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise tesisin yapımının tartışmalara neden olduğunu belirterek, ‘Dağdan akan sudan keçiler zehirlendi’ olarak haberler yapılıyor ancak durumun bu kadar basit olduğunu düşünmüyoruz. Mutlaka su incelenmeli ve keçilerin ölüm nedenleri araştırılmalıdır.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, telef olan hayvanların Tarsim sigortası kapsamında olmasının önemine dikkat çekerek, ‘Eğer telef olan hayvanlar sigorta kapsamında ve kulaklarında küpe bulunuyorsa üreticiye ödeme yapılıyor. Aksi takdirde üretici telef olan hayvanları için herhangi bir ödeme alamıyor.’ Dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu