“1800 Yıllık Roma Tiyatrosu Turistik Ziyaretçilere Açılıyor”
İznik’in Tarih ve Kültür Mirası: Roma Tiyatrosu ve İznik Surları
Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316’da kurulan İznik, Bithynia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyor. Bu tarihi ilçe her köşesinden tarih fışkırıyor.
İznik’te bulunan Roma dönemine ait tiyatro, Anadolu’nun en göz alıcı eserlerinden biri olarak öne çıkıyor. MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Trajan tarafından yaptırılan tiyatro, düz bir alana inşa edilerek tonozlarla yükseltilmiş nadir örneklerden biri. Gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapmış olmasının ardından Hristiyanlığın yasaklanmasıyla dini amaçlarla kullanılmıştır.
İznik’in tarihi surları da büyük bir öneme sahip. Gotların 258 yılındaki saldırıları sonrasında güçlendirilen ve uzatılarak günümüze kadar ulaşan surlar, 4 ana ve 12 tali kapıdan oluşuyor. Bu surlar bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.
İznik’in tarih ve kültür mirası, tarihi yapıların restorasyonu tamamlandıktan sonra tekrar ziyarete açılarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu eserlerin restore edilmesiyle ilgili çalışmalarda öncülük eden isimler arasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bulunuyor.
Bu önemli eserlerin restorasyonuyla ilgili konuşan Başkan Aktaş, İznik’in tarihî dokusunun, doğal güzellikleriyle birlikte Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yansıtan eserlerle göz kamaştıran bir zenginliğe sahip olduğunu vurguladı. İznik’in tarihi değerlerini koruyarak, bu alanlarda çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmayı hedeflediklerini belirtti.
İznik’in tarihî mirasına sahip çıkan herkesin emeğine teşekkür eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ise bu tarihi eserlerin insanlık tarihine ışık tuttuğunu ve korunması gerektiğini vurguladı. Tıpkı Cumhurbaşkanımızın da bu tür çalışmalara önem verdiği gibi, ülkemizin tarihine sahip çıkmanın önemli olduğunu vurguladı.
İznik’in güzelliklerini ve tarihini keşfeden ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yapan herkese teşekkür eden İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, bu eserlerin tüm insanlığa ait olduğunu vurgulayarak, gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.
İznik’in tarih ve kültür mirası, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından tekrar ziyarete açılarak, ziyaretçilerini geçmişin izleriyle buluşturmaya devam ediyor. Bu güzel eserlerin gelecek nesillere ulaşması ve korunması, tüm toplumun ortak sorumluluğudur.