EKONOMİ

Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra TL mevduat ve kredi kartı mevduatında zorunlu karşılık oranları yükseltildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Yeni Kararlarıyla İlgili Önemli Adımlar Atıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla kritik kararlar aldı. Bu kapsamda TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının arttırıldığı duyuruldu.

Duyuruda, zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında KKM’nin TL’ye dönüşüm hedefinin korunduğu vurgulanarak, toplam hedefin %75’e düşürüldüğü açıklandı. Tüzel kişi KKM ve gerçek ile tüzel kişi YUVAM hesaplarının hesaplama dönemlerinde toplam hedef hesaplamasına dahil edileceği belirtildi.

Ayrıca, yabancı para kredilere aylık %2 büyüme sınırı getirilmesi ve aşan kredi tutarı kadar TL cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tutulacağı bilgisi paylaşıldı. Kararların finansal istikrar açısından büyük önem taşıdığı vurgulanarak, bankalara uygulama talimatlarının iletilmesine karar verildi.

Bu yeni düzenlemelerle TCMB, finansal istikrarı koruma ve para politikası aktarım mekanizmasını güçlendirme hedeflerine odaklanarak ekonomik istikrarı desteklemeyi sürdürüyor. Bakan Şimşek de yaptığı açıklamada, yatırımcıların TL’yi tercih edeceğine dair güven verdi.

Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararının ardından altın, euro, dolar ve borsa gibi piyasaların nasıl tepki vereceği ise merak konusu olmaya devam ediyor. Yatırımcılar bu gelişmeleri yakından takip etmeye devam edecekler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu