EĞİTİM

Kerden Antlaşması: İmzalandığı Tarih, Maddeleri ve Özellikleri

Kerden Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

İran’da Safevi hükümdarı Şah 3. Abbas’ı deviren ve tahta geçen Nadir Şah, eski Pers imparatorluğunu yeniden kurmak hedefiyle yola çıktı. Osmanlı’ya bağlı olan Irak topraklarını ve Doğu Anadolu şehirlerini İran’a kattı. Nadir Şah’ın zaferleri, İran’ı en parlak dönemlerinden biri olarak yaşattı. Şii ve Sünni mezhep çatışmalarını sonlandırmak için Osmanlı ile Kerden Antlaşması imzalandı. 14 Eylül 1746’da imzalanan bu antlaşma, adını imzalandığı Kardan mevkii ​​nden aldı.

Kerden Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri

Kerden Antlaşması, Afşar hanedanlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalandı. Antlaşmada; Afşar hanedanlığının resmen tanınması, sınırların Kasr-ı Şirin antlaşmasındaki gibi korunması, İranlı hacıların güvenli şekilde Mekke’ye gitmesine izin verilmesi, Osmanlı’nın Şii mezhebini tanıması, konsoloslukların açılması ve barışın korunması gibi maddeler yer aldı.

Kerden Antlaşmasının Önemi

Kerden Antlaşması, önceki Kasr-ı Şirin antlaşmasındaki sınırlara geri dönülmesi ve Safevi devleti ile Osmanlı arasındaki savaşların son bulması açısından büyük önem taşır. Antlaşma sayesinde uzun yıllar süren barış dönemi başlamıştır.

Kerden Antlaşmasının Sonuçları

Kerden Antlaşması, İran ve Osmanlı arasında uzun yıllar süren savaşsız ve barışçı bir dönemin başlamasına sebep oldu. Antlaşma, Osmanlı ve Afşar Hanedanlığı lideri Nadir Şah tarafından imzalandı ve taraflar arasındaki uzun süreli barışı sağladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu