Yunanistan, Türkiye’ye karşı 4 bin 628 km uzaklıkta bir çözüm buldu mu? S-400’e karşı BrahMos füzesi mi?
Türkiye’nin Hava Savunma Sistemleri ve Uluslararası Gelişmeler
Türkiye, 1990’lı yılların ortasından bu yana güvenliğini sağlamak amacıyla güney komşuları Suriye, Irak ve İran’dan kaynaklanabilecek füze tehditlerine karşı önlem almaya çalışmaktadır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın 2000’li yılların başlarından itibaren açtığı ihalelerde istenilen sonuca ulaşılamamıştır.
2011’de Suriye’deki iç savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı tehditler artmıştır. Bu acil durumu gören Türkiye, NATO’ya başvurarak ABD, Hollanda ve Almanya’nın envanterlerinde bulunan Patriot savunma sistemlerini ülkeye yerleştirmiş ve bu sayede güvenliğini artırmıştır.
Ülkemizde hâlen NATO görevi çerçevesinde İspanya ve İtalya’nın anti-füze sistemleri bulunmaktadır. 2017 yılında Rusya ile yapılan bir anlaşma doğrultusunda S-400 hava savunma sistemleri Türkiye’ye getirilmiş ve toplam maliyeti 2.5 milyar dolar olan bu sistem için peşinat Rus yönetimine transfer edilmiştir.
Ancak, S-400’lerin NATO sistemlerine entegre edilemeyeceği ve ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkardığı bilinmektedir. Türkiye, bu durumdan sonra yerli İHA-SİHA ve savaş uçakları üretimine yönelmiştir.
Yunan ve Hint basınında çıkan haberlere göre, Yunanistan ve Hindistan’ın Türkiye’ye karşı askeri bir ortaklık kuracağı iddia edilmektedir. Yunan medyası, Türkiye’nin bölgedeki üstünlüğüne karşı Brahmos füzelerini alacağını ve stratejik bir hamle yaparak Türk gemilerinin ve radarlarının tepkime süresini zorlayacağını belirtmiştir.
Ancak, uzmanlara göre Brahmos füzelerinin gelişmiş sistemlere karşı etkisiz olduğu ve oldukça maliyetli olduğu ifade edilmektedir. S-400’ün geniş kapsamlı bir sistem olmasına karşın Brahmos füzesinin daha sınırlı bir menzile ve etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
Sonuç olarak, Türkiye’nin hava savunma sistemi konusundaki stratejileri ve uluslararası iş birlikleri sürekli şekilde gelişmekte ve dikkatle takip edilmektedir.